Sport.be

Algemeen

EK beloften: Van Compernolle pakt brons

02.11.2008 | cyclo-cross.info - Nico Dick

Gedoodverfd favoriet Philipp Walsleben heeft met groots machtsvertoon het beloften-EK op zijn naam geschreven. Aurélien Duval werd tweede, onze landgenoot Kenneth Van Compernolle pronkte met brons.

Van Compernolle reed een berewedstrijd (foto Photopress.be)
Geen verrassingen op het beloften-EK. Toch niet wat de eerste twee plaatsen betreft. Zowel Walsleben als Duval stonden bij de bookmakers bijzonder hoog genoteerd. De derde plaats van Kenneth Van Compernolle daarentegen was wel degelijk dé grootste verrassing die in Liévin te noteren viel.

Walsleben liet er geen gras over groeien. Al op het eind van de eerste ronde ontbond de Palmans Crasbelofte zijn duivels. Snel bouwde hij zijn voorsprong uit tot een halve minuut. In de achtervolgende groep van acht, met onder meer onze landgenoten Tom Meeusen en Kenneth Van Compernolle bleeft het lange tijd windstil. De Duitser bleek heel snel buiten schot en stevende als een wervelwind op zijn eerste Europese titel af.

OPGAVE MEEUSEN


Tom Meeusen vond nooit zijn draai, moest nog voor halfkoers lossen uit het achtervolgende groep en gaf even later ontgoocheld op. Voor de Fideaprof niet de eerste keer dat hij faalt in een kampioenschap. Ook Toms Fideaploegmakker Vincent Baestaens kende een baaldag en zou vroegtijdig de wedstrijd verlaten.

Toch werd het voor de Belgen geen afgang daar in het 'Val de Souchez'. Zo zwak Meeusen en Baestaens waren, zo sterk waren Kenneth Van Compernolle en de uit de achtergrond teruggekeerde Quentin Bertholet. Het Waaltje uit het Fideateam kende een begenadigde dag, maar zijn kansen werden gehypothikeerd door een rotstart.

Met nog een drietal rondjes voor de boeg nam Aurélien Duval afstand van zijn gezellen in het achtervolgend groepje. Bertholet en Van Compernolle gingen zij aan zij de finale in op zoek naar het brons. Uiteindelijk trok de West-Vlaming aan het langste eind. 

REACTIES

Winnaar Philipp Walsleben: "Het was absoluut niet de bedoeling om zo snel alleen te rijden. Maar ik merkte vrij snel dat ik vandaag de beste benen had. Wat moet ik dan doen? Wachten? Bah nee hé. Uiteindelijk werd het een makkelijke overwinning. Dat ik gisteren ook op de Koppenberg reed? Ik ken mijn lichaam als geen ander. Voor mij was de Koppenberg de ideale voorbereiding op deze Europese titelstrijd. Al moet ik bekennen dat ik daar absoluut niet voluit ging."

Kenneth Van Compernolle: "Niet te geloven! Toen ik, na een wat mindere start, terugkwam in het groepje Meeusen besloot ik wat kopwerk te doen in functie van Tom. Misschien kon hij nog proberen de jump naar Walsleben te maken. Maar Tom voelde zich blijkbaar niet goed. Dan concentreerde ik me maar op de tweede plaats. Duval was iets sterker, terwijl ikzelf Quentin Bertholet kon afhouden in een Belgisch onderonsje. Dit resultaat is super. Ik was naar hier gekomen voor een toptwintigplaats, al voelde ik gisteren tijdens de verkenning al dat er misschien wel een top tien inzat. Maar het podium? Nee, dat kon alleen in mijn dromen."

Quentin Bertholet: "Godverdomme, fuck", foeterde het Waaltje net voorbij de aankomst. "In de start werd ik ingesloten, wat verder werd ik nog eens opgehouden na een val van Lukas Kloucek. Dan was mijn EK al over. Maar ik raapte al mijn 'courage' samen en schoof snel op. Indrukwekkend dat ik toch nog meestreed voor het podium. Uiteraard dat ik in de slotfase aan het eind van mijn Latijn zat."

Bekijk hier de fotospecial 

Uitslag EK beloften
1. Philipp Walsleben (Dui)
2. Aurélien Duval (Fra)
3. Kenneth Van Compernolle 
4. Quentin Bertholet 
5. Marcel Meisen (Dui)

10. Joeri Adams
11. Jim Aernouts
14. Wim Leemans
21. Kevin Eeckhout


Opgave: Tom Meeusen en Vincent Baestaens
Mis deze events niet

Meer