Sport.be

Algemeen

Gilbert speelt solo slim in Omloop

01.03.2008 | Willem Bruyndonx

Philippe Gilbert heeft op indrukwekkende wijze de Omloop Het Volk gewonnen. De kopman van FDJeux maakte het verschil op de Eikenberg en hield vol tot aan de meet. Nick Nuyens was tweede, Thor Hushovd derde.

Gilbert triomfeert en beseft: 'Quel numéro!' (foto belga)
Een zieke McEwen verdween al na 18 km uit de wedstrijd, kort daarna ontstond een kopgroep van zes. Daarbij drie Fransen: Boucher (Landbouwkrediet), Gerard (FDJeux) en Minard (Cofidis), de Amerikaan Friedman (Slipstream), de Oekraïner Krivtsov (AG2r) en de Wit-Rus Kuchynski (Liquigas).


De favorieten spaarden intussen hun benen, de felle wind kostte al genoeg energie. Tussen de Kruisberg en de Taaienberg probeerde Quick Step de koers te doen ontploffen. Nationaal kampioen Devolder reed telkens als eerste achtervolger naar boven, maar een kloof slaan met de andere favorieten lukte niet.

GILBERT RIJDT 50 KM IN DE AANVAL

Iets waarin Gilbert op de Eikenberg wel in slaagde. Met een indrukwekkende demarrage liet de kopman van FDJeux iedereen achter en soleerde hij richting kopgroep. Nuyens probeerde nog wel aan te klampen, maar tevergeefs. De Quick Steppers kregen collectief een uppercut van de Waal. Want noch Boonen, noch Bettini, noch Steegmans, noch Devolder zouden nog een rol spelen in de finale.


Wat Gilbert de volgende 50 kilometer deed, was minstens even indrukwekkend als zijn jump op de Eikenberg. Zonder te verzwakken slokte hij de koplopers een voor een op om op een kasseistrook uit te pakken met de ultieme demarrage. Zo kwam hij (na een prachtige) solo aan in Gent.

Achter de sterkste man in de koers vocht een interessant groepje met Nuyens, Hoste, Kuyckx, Cancellara en Hushovd om de ereplaatsen. Nuyens sprong daar in de finale nog uit weg en werd mooi tweede. Hushovd sprintte naar de derde plaats. Prachtpodium voor een prachtopener!

TWEEDE OMLOOP VOOR GILBERT

Het is de tweede zege in de Omloop Het Volk voor Gilbert. Ook in 2006 was de 25-jarige Waal de beste. Eerder dit seizoen maakte Gilbert al indruk in de Ronde van Mallorca, waar hij ook de eindzege pakte. Hij lijkt meer dan ooit klaar voor een 'grote vis' (lees: topklassieker). Milaan-Sanremo misschien?
Top-10
1. Philippe Gilbert (Bel)
2. Nick Nuyens (Bel)
3. Thor Hushovd (Nor)
4. Yuriy Krivtsov (Oek)
5. Aliaksandr Kuchynski (WRu)
6. Nicolas Jalabert (Fra)
7. Leif Hoste (Bel)
8. Allan Johansen (Den)
9. Jan Kuyckx
10. Arnaud Gerard (Fra)

Bekijk de volledige uitslag 

Mis deze events niet

Meer