Sport.be

Algemeen

Tom Meeusen met bravoure

06.01.2008 | cyclo-cross.info - Nico Dick

Fideayoungster Tom Meeusen is de nieuwe nationale beloftenveldritkampioen. De Kempenaar nam rond halfkoers afstand van zijn gezellen in een ruime kopgroep. In de slotfase reed Wim Leemans naar de tweede plaats, Stijn Huys pakte brons.

Negen renners reden vrij snel weg van de rest van het deelnemersveld: Bart Verschueren, Jan Van Dael, Wim Leemans, Tom Meeusen, Quentin Bertholet, Joeri Adams, Kevin Cant, Stijn Huys en Kenneth Van Compernolle.

Bertholet neemt Meeusen op sleeptouw (foto Photopress.be)
Het Waaltje Quentin Bertholet was de eerste aanvaller in de kopgroep. Zijn versnelling deed de kopgroep verbrokkelen, maar iets later was alles te herdoen. Tot in de vierde ronde Bertholets ploegmaat Tom Meeusen zijn duivels ontbond. De Essenaar reed meter per meter weg van zijn gezellen. Eerstejaars Joeri Adams en Kenneth Van Compernolle probeerden de schade te beperken, maar Meeusen liep steeds verder weg.

VALPARTIJ JAN VAN DAEL BESLISSEND VOOR PLAATSEN 2 EN 3

Meeusen ging de laatste ronde in met een bonus van 35 seconden en werd niet meer verontrust. De Antwerpenaar pakte zo -weliswaar in afwezigheid van Niels Albert, red.- zijn allereerste beloftentitel uit zijn carrière. Teammanager Van Kasteren en ploegleider Danny De Bie waren in hun nopjes.

Achter Meeusen besliste een valpartij van Jan Van Dael over de twee overige podiumplaatsen. Wim Leemans en Stijn Huys hadden geen last van Van Daels val en kregen vrijgeleide voor plaatsen twee en drie. In de slotfase kon Leemans Huys nog van zich afschudden. Een bijzonder sterke Joeri Adams klopte een superontgoochelde Kenneth Van Compernolle voor de vierde plaats. Quentin Bertholet werd zesde.

MEEUSEN: "VANDAAG MOEST HET GEBEUREN"

Tom Meeusen (foto Photopress.be)
Een dolblije Tom Meeusen na afloop. "Tegen mijn gewoonte in bleef ik in de aanvangsfase kalm", lachte hij. "Al dichtte ik wel de gaten die nodig waren. Toen we bij Bertholet aansloten, verdapperde ik zelf voor het eerst. Mijn ploegmakker bleef eventjes steken in het zand, waardoor ik vrij snel een kloofje kon slaan. Maar het bleef trekken en sleuren op deze omloop. Dat vele lopen is niet echt mijn ding hé."

"Deze wedstrijd was de enige van het seizoen waar ik onder druk stond", gaat Meeusen verder. "Hier was het van moeten. In alle grote koersen was ik er bij, maar Albert en een pak buitenlanders zijn sterker. Daarom wou ik hier per sé mijn eigen kans gaan. Treviso? Niets te verliezen. Albert is er topfavoriet. Daarachter zijn er een stuk of vijftien die voor het podium kunnen gaan. Daar reken ik mezelf zelfs niet bij. De Italiaanse omloop is ook niet echt mijn ding."

Zilveren Wim Leemans legde zich neer bij Meeusens zege. "Aan Tom was weinig te doen. Nadat hij het kloofje sloeg was dat snel duidelijk. In de achtervolging mocht echter geen enkel foutje gemaakt worden met het oog op het podium. Dat deed Jan Van Dael uiteindelijk wel, waardoor ik met Huys afstand kon nemen. Deze medaille had ik niet echt verwacht."

Ex-motorcrossser Stijn Huys pakte verrassend de derde podiumplaats. "Buiten de verwachtingen, want op het BK-podium verwacht ik de sterkste drie van het seizoen. Niettemin, na deze prestatie hoop ik echt nog wel op een WK-ticket. Ik ga nu met mijn werkgever overleggen wat verlof te krijgen om mij zo optimaal te kunnen voorbereiden op een eventueel WK. Vandaag kon ik zowat de hele koers op reserve rijden. Op Meeusen na uiteraard, want die was wel te sterk."


Mis deze events niet

Meer