Sport.be

Algemeen

Vervecken wint hallucinant WK

28.01.2007 | Erik Duchateau

Het WK veldrijden in Hooglede-Gits volgde een onwaarschijnlijk scenario, maar kende toch nog een Belgisch happy end met de derde wereldtitel voor Erwin Vervecken.

Erwin Vervecken. (foto photonews)

Toen de crossers na een incidentloze start het veld indoken, wees niets erop dat het de meest bizarre veldrit in jaren zou worden. De Nederlanders Gerben De Knegt en Camiel Van Den Bergh namen traditioneel een sterke start, maar in hun zog volgden alle acht Belgen. Geen vuiltje aan de lucht.

Bart Wellens maakte wel een slipper in de eerste bocht, maar bleef overeind. Toch bleek dat de voorbode van een onwaarschijnlijke namiddag vallen en opstaan. Bij het begin van de tweede ronde ging De Knegt tegen de grond. Wellens kon de vallende Nederlander ontwijken en trok samen met Sven Nys in de aanval.

NYS EN WELLENS VALLEN DOOR MOTOR

Het Belgische favorietenduo sprokkelde snel een handvol seconden bij elkaar, maar die was even later in één klap - letterlijk - verdwenen. Op een dalende asfaltstrook knalde Wellens pardoes op een plastieken signalisatieblok die op de weg was gekatapulteerd door een motor van de tv.

Nys schrok en ging ook tegen de korst. De UCI-leider zat snel weer op de fiets, maar Wellens verloor 40 seconden en was op achtervolgen aangewezen. Na afloop bracht een onderzoek in het ziekenhuis aan het licht dat Wellens bij zijn val een polsbreuk had opgelopen. Toch reed hij de wedstrijd uit.


VERVECKEN SLEURT NYS MEE

Erwin Vervecken was het volgende slachtoffer. De uittredende wereldkampioen ging van op kop naar over kop in een modderstrook. In de derde ronde maakte Vervecken een nieuwe buiteling die ook Sven Nys uit zijn evenwicht bracht. Aan het einde van ronde 4 ging Nys voor de derde keer onderuit. Het definitieve einde voor de gedoodverfde favoriet, die net als vorig jaar op het WK in Zeddam door pech werd uitgeschakeld.


Door al dat rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en (al dan niet) weer doorgaan kwam Richard Groenendaal plots aan de leiding en was Kevin Pauwels zowaar de eerste Belg op de vijfde plaats. Nog in de voorste gelederen: Jonathan Page, Enrico Franzoi en Radomir Simunek, maar de Tsjech verdween uit de spits met een lekke band.

GROENENDAAL VALT, WELLENS BIJNA ONDER AFSLUITING

Net over half koers maakte ook Groenendaal een slipper. Page profiteerde en trok door met Franzoi. In de achtergrond rukten Vervecken (op 15 seconden) en Wellens (op 25 seconden) op, al kwam Wellens ei zo na opnieuw ten val toen iets te enthousiaste toeschouwers te veel druk uitoefenden op de afsluiting, die daardoor omviel.

FRANZOI BLIJFT STEKEN IN HET ZAND

Twee ronden voor tijd ging Franzoi over kop in de zandstrook. Vervecken kon naar de tweede plaats doorschuiven en de kloof met de verrassende Page dichten. Bij het ingaan van de laatste ronde zaten de Kempenaar en de Amerikaan wiel aan wiel, maar Vervecken maakte in de eerste modderstrook opnieuw een slipper en moest tien meter prijsgeven.

VERVECKEN OP EN OVER PAGE

Zou Page een gulden Amerikaanse bladzijde in de veldritgeschiedenis schrijven? Nee, het werd een zilveren. Vervecken herstelde zich en ging in de slotronde nog op en over de Amerikaan. Aan de meet had hij een viertal seconden voorsprong op Page en kon hij uitbundig zijn derde wereldtitel vieren. Page was een knappe tweede, Franzoi een erg tevreden derde.


Bekijk de fiche van Erwin Vervecken 
Bekijk de fiche van Jonathan Page 
Bekijk de fiche van Enrico Franzoi 

WELLENS VIERDE, NYS ELFDE

Bart Wellens was misschien wel de beste renner in koers en werd op 25 seconden vierde. Kevin Pauwels legde beslag op de vijfde plaats, voor Richard Groenendaal en Gerben De Knegt. Sven Nys eindigde als elfde op twee minuten.

Bekijk de fiche van Bart Wellens 
Bekijk de fiche van Sven Nys 
Bekijk alle rennersfiches 

WK veldrijden Hooglede-Gits
1. Erwin Vervecken (Bel)
2. Jonathan Page (Vst)
3. Enrico Franzoi (Ita)
4. Bart Wellens (Bel)
5. Kevin Pauwels (Bel)
6. Richard Groenendaal (Ned)
7. Gerben De Knegt (Ned)
8. John Gadret (Fra)
9. Christian Heule (Zwi)
10. Thijs Al (Ned)

Mis deze events niet

Meer