Sport.be

Algemeen

Voigt rond monstervlucht af

15.07.2006 | Kristof Meuwissen

Jens Voigt heeft de 13de rit in de Tour gewonnen. Hij rondde een lange ontsnapping met vijf mooi af. Pereiro werd tweede en pakt het geel over van Floyd Landis.

Jens Voigt zorgde voor het eerste succes van Team CSC. (foto photonews)
Met z'n 230 km was de overgangsetappe tussen Béziers en Montélimar de langste rit uit de Tour 2006. Onderweg moesten er vijf klimmetjes van vierde categorie overwonnen worden.

Jens Voigt (CSC) en Andriy Grivko (Milram) toonden zich erg bedrijvig in de aanvangsfase. Een eerste ontsnapping mislukte, maar enkele kilometers later was het wel raak. Samen met Oscar Pereiro (Caisse D'Epargne-Illes Balears), Sylvain Chavanel (Cofidis), Arnaud Coyot (Cofidis) en Manuel Quinziato (Liquigas) reden ze, na 15 kilometer koers, weg van het peloton. Coyot kon het helse tempo, tijdens het eerste uur bedroeg de gemiddelde snelheid 50,4 km/u, niet volgen en haakte af.

Niemand van het vijftal, Pereiro was de beste geplaatste op meer dan 28 minuten, vormde een directe bedreiging voor gele trui Floyd Landis en dus liet het peloton begaan. De voorsprong van de vijf leiders nam alsmaar toe, het peloton nam een snipperdag en al snel werd duidelijk dat we de winnaar bij de vluchters moesten zoeken.

Op de slotklim, 25 kilometer van de finish, plaatste Grivko een versnelling. Quinziato liet de jonge Oekraïner niet gaan en plaatste meteen zelf een versnelling. Voigt, Chavanel en Pereiro volgden, Grivko moest nu afhaken. Op vier kilometer van het einde gingen Voigt en Pereiro alleen aan de haal. Een eindsprint kregen we niet meer, want Pereiro raakte niet meer over Jens Voigt. Voor Voigt is het de tweede ritoverwinning ooit in de Tour.

Voor Pereiro was het afwachten in welke tijd het peloton over de streep zou komen. Robbie McEwen won de sprint om de zesde plaats, voor Eisel en Tom Boonen, in een tijd van 29'57". Dat betekent dat Pereiro zondag in het geel aan de veertiende rit start.

Bekijk de video van de rit  

Alles over de Tour 

Mis deze events niet

Meer