Sport.be

Andere sporten

BOIC blijft optimistisch: 'Te vroeg om niet meer in de Spelen te geloven'

23.03.2020 |

Belga

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft er nog steeds vertrouwen in dat de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio kunnen doorgaan, ondanks de pandemie van het coronavirus. "Voor ons is het te vroeg om er niet meer in te geloven", verklaarde woordvoerder Luc Rampaer maandag.

Het Canadese olympische comité maakte zondag als eerste bekend komende zomer geen atleten naar de Spelen te sturen. In heel wat andere landen dringen de nationale comités erop aan de Spelen te verplaatsen naar volgend jaar. Het BOIC wil daaromtrent "momenteel geen standpunt innemen". "Dergelijke reacties wereldwijd hadden wij voorzien, maar wij denken dat we positief moeten blijven en dat het te vroeg is om er niet meer in te geloven. Wij willen nog niet aan uitstel van de Spelen denken."

Ondanks groeiende internationale kritiek wil IOC-voorzitter Thomas Bach de knoop met betrekking tot de Spelen nog niet doorhakken, maar hij beloofde wel een beslissing binnen een termijn van vier weken. "Dat lijkt lang, maar het is zonder twijfel de tijd die het IOC nodig acht om alle analyses uit te voeren en besprekingen te voeren met alle partners, alvorens de best mogelijke beslissing te nemen", aldus Rampaer. Als het toch tot een uitstel komt, verkiest het BOIC een uitstel van enkele maanden boven een jaar. "We vrezen dat er dan toch wat minder opwinding zal zijn met betrekking tot de Spelen, dat de organisatoren in moeilijkheden komen met tijdelijke infrastructuren en vrijwilligers (er zijn er meer dan 100.000, red). Elk scenario zal complexe gevolgen hebben."

Uitstel van de Spelen kan ook een financiële impact hebben op het BOIC, dat "net zoals alle andere sectoren getroffen is door het coronavirus". Ondanks alles wil het BOIC de mogelijkheid tot uitstel ook vanuit positieve hoek bekijken. "Dat zou dan weer garanderen dat de atleten in gezonde omstandigheden kunnen presteren. Bovendien zouden de Olympische Spelen de wereld na een ongeziene crisis de mogelijkheid geven om samen te komen rond een evenement dat is opgetrokken rond de universele en fundamentele waarden."

Uitstel kan ook verregaande gevolgen hebben voor Belgische atleten, zo beseft ook het BOIC. Zaterdag liet zwemmer Pieter Timmers reeds aan Belga weten een punt achter zijn carrière te zullen zetten als de Spelen verplaatst worden naar 2021. Vier jaar geleden was Timmers goed voor zilver op de 100 meter vrije slag. Deze zomer wil hij in Tokio in schoonheid afscheid nemen van de topsport, tenzij het coronavirus er anders over beslist. "Uitstel kan zeker heel trieste gevolgen hebben voor onze olympiërs", gaf Rampaer toe. "Het is moeilijk om zo'n trainingsritme gedurende een erg lange periode aan te houden.

 

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer