Sport.be

Andere sporten

IOC wil binnen de vier weken beslissing nemen over Olympische Spelen

22.03.2020 | Erik Duchateau

Belga

Het Internationaal Olympisch Comité IOC zal op dit moment nog geen knoop doorhakken over een mogelijk uitstel van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) in het licht van de coronacrisis. Dat heeft voorzitter Thomas Bach zondag in een open brief aan de atleten laten verstaan.

"Op basis van de informatie van vandaag is een finale beslissing over de data van de Spelen in Tokio nog steeds voorbarig", klinkt het. Binnen de vier weken moet er wel meer duidelijkheid zijn.

Het IOC kwam de voorbije dagen almaar meer onder druk te staan om de Spelen uit te stellen of op zijn minst een beslissing te nemen, nadat verschillende sportbonden wereldwijd vroegen om het sportevent te verschuiven. Maar het IOC hapte nog niet toe. Zondag kwam naar buiten dat het IOC wel specifieke discussies wil opstarten die een mogelijk uitstel van de Spelen analyseren. Binnen een maand moet er hierover meer duidelijkheid zijn. Bach bevestigde nadien het nieuws in een open brief aan de atleten.

"Het is onze hoogste prioriteit om de gezondheid van de atleten en iedereen betrokken bij de Spelen te verzekeren", schrijft Bach. "Ik wil benadrukken dat we ons, bij een beslissing over de data van de Spelen, hieraan zullen houden. Maar op basis van de informatie van vandaag is een finale beslissing over de Spelen in Tokio nog steeds voorbarig. We staan voor een dilemma: de Spelen annuleren zou de olympische droom van 11.000 atleten uit 206 nationale comités vernietigen en zou niets oplossen. Daar houden we dus geen rekening mee. Maar bij een beslissing vandaag over een mogelijk uitstel kunnen we nog geen nieuwe datum vastleggen, door een onzekerheid die in beide richtingen werkt: in sommige landen verbetert de situatie maar op andere plaatsen gaat ze achteruit."

"In tegenstelling tot bij andere sportevents is het helemaal niet zo simpel om de Spelen uit te stellen. Maar samen met de stakeholders zijn we nu discussies opgestart over de evolutie van de huidige gezondheidscrisis en de impact daarvan op de Spelen. Een scenario voor een verschuiving ligt op tafel. We werken heel hard en zijn ervan overtuigd dat er binnen de vier weken een einde zal komen aan de gesprekken."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer