Sport.be

Andere sporten

Goffin boekt stuntzege tegen Nadal

10.01.2020 | Erik Duchateau

Belga

David Goffin zorgde op de ATP Cup in Sydney voor een heuse verrassing. Hij versloeg Rafael Nadal, de nummer 1 van de wereld, en hield België zo in de running voor een plaats in de halve finales.

Na het verlies van Kimmer Coppejans (ATP 158) tegen Roberto Bautista Agut (ATP 31) moest Goffin (ATP 11) winnen van Nadal (ATP 1)om België op koers te houden voor de halve finales.

De 29-jarige Luikenaar stond voor de zesde keer tegenover de 33-jarige gravelkoning. Van de vorige ontmoetingen had Belgiës beste speler er maar één kunnen winnen, eind 2017 op de Masters in Londen. Goffin startte dus als uitgesproken underdog maar vocht, net als eerder deze week tegen Grigor Dimitrov, voor wat hij waard was.

In een gelijkopgaande eerste set maakte Goffin in het negende spel een beslissende break. In zijn daaropvolgende opslaggame benutte hij bij 40-30 zijn eerste setbal, goed voor 6-4 setwinst na een uur tennis. In de tweede set ging een sterk spelende Goffin door op hetzelfde elan. Hij brak Nadal meteen en kwam 2-0 voor. Die voorsprong hield hij vast tot het achtste game. Toen brak Nadal terug (4-4). Uiteindelijk zou een tiebreak beslissen. Daarin kreeg Goffin bij 6-2 vier wedstrijdballen. Nadal werkte de eerste weg, maar Goffin maakte het daarna uit met een ace. De match duurde 2 uur en 23 minuten.

Het afsluitende dubbelspel moet nu de beslissing brengen. In principe nemen Sander Gillé en Joran Vliegen het daarin op tegen Nadal en Pablo Carreno Busta. De winnaar plaatst zich voor de halve finale tegen Australië. Het gastland, met Nick Kyrgios en Alex de Minaur, schakelde in de kwartfinales Groot-Brittannië uit. De andere halve finale wordt een duel tussen het Servië van Novak Djokovic en het Rusland van Daniil Medvedev.

België plaatste zich als één van de beste tweedes voor de kwartfinales van dit nieuwe landentornooi. Goffin en co wonnen in hun poule van Moldavië (3-0), verloren dan van Groot-Brittannië (1-2) en sloten af met winst tegen Bulgarije (2-1).

"Ik was vandaag klaar om te vechten van het eerste tot het laatste punt", sprak Goffin na zijn zege tegen Nadal. "Het was allerminst eenvoudig, maar ik had mijn zenuwen onder controle." De omstandigheden in de warme en vochtige Ken Rosewall Arena waren niet eenvoudig. "Er kwam water uit mijn schoenen", lachte Goffin. "Ik heb heel veel gezweet, maar daar moet je mee kunnen omgaan. Je moet blijven vechten. Ik ben zo blij voor België dat er nu nog een beslissend dubbelspel komt."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer