Sport.be

Andere sporten

Forfait van Canadees dubbelduo tegen VS doet stof opwaaien

20.11.2019 | Ward Bollen

Belga

Het forfait van Canada voor het dubbelspel tegen de Verenigde Staten dinsdag in de Davis Cup in Madrid zorgt voor polemiek in de tenniswereld. De 6-0, 6-0 zege die de Amerikanen cadeau kregen, kan hen mogelijks de kwartfinales opleveren als een van de beste tweedes.

De discussie komt de organisatoren ongelegen, nadat ze eerder al overspoeld werden met commentaar op de lege tribunes. "Het bevalt mij niet. Dit zou niet toegelaten mogen zijn, iedereen zou verplicht moeten zijn om zijn wedstrijden af te werken", sprak Novak Djokovic woensdag. Hij bond zo de kat de bel aan na het forfait van Canada, dat na een eerdere zege tegen Italië en met een 2-0 voorsprong tegen de VS al zeker was van de kwartfinales en zich het forfait kon permitteren.
De Canadezen kregen geen sanctie "omdat een onafhankelijke arts vaststelde dat drie van hun vier spelers onbeschikbaar waren", aldus de internationale tennisfederatie (ITF). De beste twee tweedes stoten straks samen met de groepswinnaars door naar de kwartfinales.

"En die 6-0, 6-0 kan de Amerikanen een groot voordeel opleveren", onderstreept Djokovic. De VS bekampen woensdagavond nog Italië. Ook België wordt mogelijk een van de tweedes, als het woensdagavond verliest van Australië.

Ook Andy Murray liet zich intussen uit over het forfait van Canada. "Het is geen goeie zaak", aldus de Brit. "Voor Canada maakte die wedstrijd misschien niets uit, maar voor veel andere ploegen kan ze grote gevolgen hebben."

DUITSLAND VERRAST

Duitsland heeft woensdag Argentinië geklopt in groep C. Duitsland won verrassend genoeg de twee enkelspelen en speelt donderdag tegen Chili om de groepswinst.

Argentinië, dat dinsdag al met 3-0 won van Chili, leek nochtans favoriet met Diego Schwartzman (ATP 14) en Guido Pella (ATP 25) in de rangen. Maar Pella ging met 1-6, 6-3, 6-4 onderuit tegen de Duitse veteraan Philipp Kohlschreiber (ATP 79) en vervolgens ging Jan-Lennard Struff (ATP 35) in twee sets voorbij Schwartzman: 6-3 en 7-6 (10/8) na 1 uur en 51 minuten.

Als Duitsland donderdag wint van Chili, pakt het de eindzege in groep C en wacht in de kwartfinales de winnaar van groep E, met daarin Kazachstan, Groot-Brittannië en Nederland. Ook voor Argentinië is het tornooi nog niet afgelopen, want zij kunnen nog als een van de beste tweedes doorstoten naar de laatste acht.

SERVIË WINT

Servië en Frankrijk staan donderdag tegenover elkaar in een duel om de winst in groep A van de vernieuwde Davis Cup. De groepswinst levert sowieso een stek in de kwartfinales op. Woensdag haalde het Servië van Novak Djokovic het van Japan, dat niet op de geblesseerde Kei Nishikori kan rekenen.

In het eerste duel won Filip Krajinovic (ATP 40) met 6-2 en 6-4 van Yuichi Sugita (ATP 104), waarna Djokovic niet meer dan 1 uur en 8 minuten nodig had om Yoshihito Nishioka (ATP 73) met 6-1 en 6-2 opzij te zetten. Het dubbelspel - als het al gespeeld wordt - kan dus alleen nog maar voor de statistieken dienen. Voor de nummer twee van de wereld is het de eerste keer sinds april 2017 dat hij in de Davis Cup uitkomt. Dinsdag klopte Frankrijk Japan met 2-1 en zo zijn de Japanners al zeker van de uitschakeling.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer