Sport.be

Andere sporten

Hamilton verzekert zich van zijn zesde wereldtitel

03.11.2019 | Tom Van Aken

Belga

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zich voor de zesde keer in zijn carrière tot wereldkampioen gekroond in de Formule 1. De Brit werd tweede in de Grote Prijs van de Verenigde Staten, de 19e van 21 WK-manches, op het circuit van Austin. De zege was voor zijn Finse ploegmakker Valtteri Bottas.

Het volstond voor de 34-jarige Hamilton om in de top-9 te eindigen in de VS, indien Bottas de race zou winnen. Dat lukte makkelijk met een tweede stek. Hamilton reed tot vier ronden voor het einde zelfs op kop, maar moest Bottas (die een pitstop meer had gemaakt) nog voorbij laten gaan. De Nederlander Max Verstappen (Red Bull) werd derde.

Hamilton werd eerder wereldkampioen in 2008, 2014, 2015, 2017 en 2018. Hij komt door zijn zesde titel op één titel van het record van Michael Schumacher. De Duitser was de beste in 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 en 2004.

'OVERWELDIGEND'

"Een en twee worden was het doel. Ik dacht niet dat het met een stop kon, maar dit voelt geweldig. Het was een zware race", zei de Brit, die één pitstop minder maakte dan Bottas, na afloop van de race. Hamilton sloeg een eerste aanvalspoging van Bottas nog af, maar liet zijn collega vijf ronden voor het einde toch passeren. De Brit hoefde geen risico te nemen omdat een plek bij de eerste acht volstond voor het behalen van de wereldtitel.

"Dit is echt overweldigend", was de 34-jarige Hamilton, die nu nog één titel minder achter zijn naam heeft staan dan de Duitse racelegende Michael Schumacher, verstomd. "Ik ben nog heel fit, ik ben klaar voor de volgende race. Het is geweldig om dit hier te vieren met al mijn familieleden."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer