Sport.be

Andere sporten

Drama voor Red Dragons: 'Niemand trok de kar'

22.09.2019 | Ward Bollen

Belga

De Red Dragons (FIVB 12) zijn uitgeschakeld in de achtste finales van het EK volleybal voor mannenteams. Na een intense vijfsetter verloren de Belgen zaterdagavond van Oekraïne (FIVB 54) in het Antwerpse Sportpaleis.

Het werd 22-25, 25-21, 25-14, 18-25 en 10-15. Komende dinsdag (20u30) kijken de Oekraïners Servië (FIVB 10) in de ogen met als inzet de Final Four. Het team van Brecht Van Kerckhove, zonder de geblesseerde Hendrik Tuerlinckx, kreeg een strijdvaardig Oekraïne tegenover zich.

Een kleine voorsprong van de Belgen werd door de Oekraïners omgebogen naar 13-16. De Red Dragons vonden hun topniveau niet, via 19-23 ging het naar 22-25. Ook de tweede set leek dramatisch te verlopen. Yurii Semeniuk, de nieuwe middenman van landskampioen Maaseik, en zijn ploeggenoten liepen uit tot 11-18. Van Kerckhove greep in en bracht Grobelny, Baetens en Valkiers in. En dat rendeerde. België dichtte de zevenpuntenkloof (19-19), en stoomde door naar 25-21.

Een ander spelbeeld was er in de derde set, waarin de Red Dragons hun wil oplegden aan Oekraïne. Op het scorebord verschenen 16-8, 20-10 en uiteindelijk 25-14, na een ace van aanvoerder Sam Deroo. De Belgen gingen niet voort op hun elan in de vierde set. Ze lieten te veel punten liggen en keken tegen een 16-21 achterstand aan. De Oekraïners zorgden met 18-25 ervoor dat de match naar een tiebreak ging.

In de beslissende set sloegen de Red Dragons een kloofje van twee punten (4-2 en 5-3). Maar de Oekraïners knokten zich terug en gingen over de Belgen: 10-15. Dat betekende meteen het einde van de Belgische EK-droom. Op het vorige EK eindigde België nog op de vierde plaats.

GEEN LEIDERS

Bondscoach Brecht Van Kerckhove zag zaterdag zijn Red Dragons stranden in de achtste finales van het EK volley. Oekraïne trok aan het langste eind in de tiebreak. "Het is moeilijk te vatten dat we deze wedstrijd uit handen geven", verklaarde een aangeslagen Van Kerckhove.

"Dit stond niet in het scenario", zei de Belgische bondscoach. "In de eerste set begonnen we matig. De Oekraïners gingen voluit met veel servicedruk. Wij bleven niet geduldig en kwamen maar moeilijk in de match. Je zag de twijfel in onze gezichten. Niemand trok de kar. In set twee ging het van kwaad naar erger. Het was eigenlijk al een mirakel dat we nog langszij kwamen. In mannenvolleybal is het not done dat je een zevenpuntenkloof goedmaakt. Maar we slaagden daar wel in, dankzij het publiek."

"En dan denk je dat de trein vertrokken is. In de derde set aanvaardden de Oekraïners vrij snel dat we de betere ploeg waren. Maar in de vierde set begonnen we opnieuw te twijfelen en wrongen we kans na kans de nek om. Zelfs toen we twee punten voor stonden in de tiebreak, zag je op geen enkel moment dat er een team met overtuiging stond."

Hendrik Tuerlinckx, sterk in de groepsfase, ontbrak tegen Oekraïne nadat hij vrijdag op training een pijnscheut kreeg in een tussenribspier. "Er is geen sprake van een macroscheur, maar hij kon vandaag moeilijk bewegen. We kunnen wijzen naar zijn afwezigheid, maar dat vind ik flauwekul. Ook Bram Van den Dries is een topopposite."

Na een mooie groepsfase, waarin Europees vicekampioen Duitsland geklopt werd, eindigt het EK in eigen land met een sisser voor de Red Dragons. "We hebben een heel goede poulefase afgewerkt. Ik weet niet waarom we nu zo met twijfel hebben gespeeld. We hebben het vandaag allemaal laten afweten. We hebben genoeg kwaliteit, we moeten niet zeveren. Als we op topniveau spelen, moeten we gewoon van Oekraïne winnen", eindigde Van Kerckhove.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer