Sport.be

Andere sporten

Serena laat ook vierde kans op record liggen

08.09.2019 | Ward Bollen

Belga

Bianca Andreescu (WTA 15) heeft de US Open op haar naam geschreven. De 19-jarige Canadese klopte zaterdag in de finale op het New Yorkse hardcourt de Amerikaanse Serena Williams (WTA 8) in twee sets: 6-3 en 7-5.

De partij duurde 1 uur en 41 minuten. Andreescu plaatste zich voor het eerst in haar carrière voor de finale van een Grand Slam en veroverde dus meteen de eindzege. Ze is de eerste Canadese winnaar van een Grand Slam. Andreescu won de eerste set vlot en liep in de tweede uit tot 5-1 met een matchpunt. Toen sloegen de zenuwen toe, en Williams kwam terug tot 5-5. Finaal haalde Andreescu het dan toch, met 7-5.

De Canadese, die in de kwartfinales Elise Mertens (WTA 26) uit het tornooi wipte, stond voordien nog maar drie keer op de hoofdtabel van een Grand Slam. In 2017 ging ze er in de eerste ronde van Wimbledon uit, dit jaar in de tweede ronde van de Australian Open en Roland Garros. De voorbije maanden brak het talent wel helemaal door met tornooizeges in Indian Wells en Toronto.

Begin dit seizoen had ze in Auckland al voor het eerst de finale van een WTA-tornooi bereikt. De 37-jarige Williams is met zes US Open-zeges recordhoudster. Ze won het tornooi in 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 en 2014. In 2001, 2011 en 2018 was ze runner-up. Vorig jaar moest ze de titel na een 6-2, 6-4 nederlaag aan de Japanse Naomi Osaka (WTA 1) laten.

Williams heeft ook zeven keer de Australian Open, drie keer Roland Garros en zeven keer Wimbledon op haar palmares. Met een 24ste grandslamzege kon ze zaterdag het record van de Australische Margaret Smith-Court evenaren, maar dat lukte dus weer niet na drie eerdere kansen.

De laatste tornooizege van Williams dateert immers al van januari 2017, toen ze de Australian Open won. Dit jaar was ze twee keer verliezend finaliste: in Wimbledon en Toronto. In dat laatste tornooi moest ze vorige maand in de finale tegen Andreescu bij een 3-1 achterstand in de eerste set de strijd staken wegens een rugblessure. Dat was de enige ontmoeting dusver tussen de jonge Canadese en de Amerikaanse veterane.

REACTIES

"Ik kan niet beschrijven wat ik voel", reageerde Andreescu. "Ik heb heel hard gewerkt om dit te bereiken", vervolgde de Canadese. "Het is geweldig en ongelooflijk. Ik probeerde de finale voor te bereiden alsof het een andere partij was, maar het was niet simpel. Ik wist dat Serena in de tweede set zou terugvechten. Het was helemaal niet makkelijk, maar ik ben heel tevreden dat ik het gehaald heb. Zoals het voorbije jaar heb ik niet opgegeven, want het publiek wou dat Serena won."

"Bianca speelde steengoed, ze legde een geweldig tennis op de mat", vertelde de Amerikaanse. "Ik probeerde in de match te blijven, met hulp van de supporters. Dat wierp even zijn vruchten af. Maar ik gun het Bianca en ben blij voor haar. Jullie fans waren ook geweldig hier, bedankt."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer