X

Mijnentocht - Run

Van de mijnsite in Heusden-Zolder naar de mijnsite in Beringen: een combinatie van industrieel erfgoed en een verrassend stukje natuur.

Je kan kiezen tussen 3 afstanden: 7 km, 15 km of een specialleke, de TERRIL CHALLENGE van 20 km!

Het parcours van 7 km start en finisht in Beringen.

Voor het parcours van 15 km start je op de mijnsite in Heusden-Zolder, en loop je grotendeels door de bossen naar de mijnsite van Beringen. De die-hards kunnen kiezen voor de TERRIL CHALLENGE 20 km: het parcours van de 15 km mét de 2 mijnterrils er bij : 20 km loopplezier én het mooiste uitzicht over de streek!

Aan die TERRIL CHALLENGE hangen we bovendien een apart klassement : wie loopt het snelst de 2 terrils op? Een pittige uitdaging...

Voor de deelnemers van de 15 km en 20 km voorzien we busvervoer van de finish in Beringen naar de startlocatie in Heusden-Zolder. Elk half uur rijdt er een bus (te reserveren bij inschrijving). De Keytrade Bank Mijnentocht is één van de events uit de Keytrade Bank Nature Trail Series. Daarin doorkruisen deelnemers al lopend de mooiste plekjes natuur die ons land te bieden heeft.

INFO FAQ

PRAKTISCHE INFO

Klik op de titels hieronder voor meer info.

Programma:

Vanaf 9u : afhalen borstnummer (enkel 7 km) in Beringen (in Sportoase)
Tussen 9u30 – 10u: vrije start 7 km RUN

Locatie:

Afhalen borstnummer/Bewaarplaats sporttassen: Zwembad Sportoase – Beringen
Startplaats 7 km : Kioskplein, Beringen
De finish sluit om 17u30

Programma:

Vanaf 8u30 : afhalen borstnummer in Heusden-Zolder
Start in 4 waves:

 • 9u-9u30
 • 9u30-10u
 • 10u-10u30
 • 10u30-11u

Je start vrij binnen jouw wave. Er is geen startschot. De timing begint zodra je over de startlijn loopt.
De finish in Beringen sluit om 17u30

Locatie:

Start : Mijnsite De Schacht – Marktplein in Heusden-Zolder
Finish : Mijnsite be-Mine – Koolmijnlaan in Beringen

Opstapplaats shuttlebus naar Heusden-Zolder : De busparking achter het winkelcentrum be-Mine. Zie plannetje bij BUSVERVOER.

 • exclusieve herinneringsmedaille
 • proevertje Koolputter voor iedere deelnemer (+16jaar)
 • exclusieve Mijnentocht bandana
 • bevoorrading aan de finish voor de 7 km. Lopers van de 15 km en Terril Challenge 20 km krijgen bevoorrading onderweg en aan de finish.
 • uitslagen beschikbaar op www.keytradebankmijnentocht.be
 • Sportinez-verzekering tijdens de wedstrijden.
 • Tijdsopname door middel van een elektronische chip
 • Apart klassement voor TERRIL CHALLENGE (snelste tijd op beide terrils samen)

We kunnen meegeven dat trailschoenen niet noodzakelijk zijn, op geen van de 3 parcours. Het kan op sommige plaatsen misschien wel wat modderig zijn indien het veel zou regenen de weken/dagen voor de start.

De ondergrond is afwisselend : soms verhard, soms single track door het bos. Mooi is het alleszins!

Bekijk het parcours (google-maps)

Download de gpx-files:

Parcours

Heren T-shirts : van XS tot XXL
Vrouwen T-shirts : van XS tot XXL (opgelet, de vrouwen T-shirts vallen klein ! Heb je normaal een Medium als T-shirtmaat, bestel dan best een Large)

T-shirt

>

Woon je in de buurt? Kom dan met de fiets of zelfs te voet! Deelnemers die toch met de wagen komen, kunnen gebruik maken van de omliggende parkings.

Parking in Beringen

Omwille van de feestdagen zal er die zondag gewinkeld kunnen worden in het winkelcentrum van be-Mine. We vragen je daarom om niet op de parking van het winkelcentrum te gaan staan, maar op één van de 4 andere parkings.

A. Parking Mijnstadion
B. Parking Rode Weg
C. Parking Colruyt
D. Parking SAC (aan en achter het voormalige stadhuis van Beringen – Mijnschoolstraat en Hospitaalstraat)

Het is niet ver stappen van deze parkings naar de eventsite en naar de opstapplaats voor de bus naar Heusden-Zolder voor wie de 15 km of 20 km gaat lopen/wandelen. De opstapplaats van de bus naar Heusden-Zolder is op de busparking van het winkelcentrum be-Mine.

parking

Parking Heusden-Zolder

Aan Mijnsite De Schacht is voldoende parkeerplaats rond de eventsite.

Parcours

De tijdsmeting voor de Keytrade Bank Mijnentocht gebeurt door middel van een elektronische chip die in je borstnummer zit.

Deelnemers voor de 7 km mogen vrij starten tussen 9u30 en 10u, je tijd begint te lopen vanaf het moment dat je over de timingmat aan de start loopt.

Deelnemers voor de 15 km en de TERRIL CHALLENGE kiezen bij inschrijving voor een startwave. Op die manier spreiden we de lopers op het parcours, zodat iedereen ten volle kan genieten van de omgeving.

De dapperen die de TERRIL CHALLENGE aangaan, krijgen een extra klassement van hun prestatie op beide mijnterrils.

We vragen aan iedereen om zeker een mondmasker te dragen op de pendelbussen, in het startvak, aan de finish en in alle binnenruimtes. Gelieve ook afstand te houden van andere deelnemers, als dit niet mogelijk is, is het dragen van een mondmasker aangeraden.

Naar aanleiding van het laatste overlegcomité, zijn we genoodzaakt het Covid Safe Ticket in te voeren.

Tijdens de Keytrade Bank Mijnentocht werken we op de bevoorrading niet met wegwerpbekers. Je dient je eigen beker mee te brengen, of je kan een opvouwbaar silicone bekertje aankopen op de eventsite aan 3 €.

Op zondagavond 19 december kan je hier de resultaten terugvinden met:

 • Je individuele looptijd
 • De algemene rangschikking
 • Uitslagen TERRIL CHALLENGE

Je kan bij inschrijving kiezen voor busvervoer van de finish in Beringen naar de start van de 15 km en de TERRIL CHALLENGE in Heusden-Zolder. Je parkeert je auto dus aan de finish op één van de parkings aan be-MINE. Je dient bij het boeken van busvervoer een vertrekuur te kiezen. Zo vermijden we overvolle bussen en mogelijk wachttijden.

De bus rijdt ongeveer 25 minuten van Beringen naar Heusden-Zolder. Hou rekening met je gekozen startwave als je de bus boekt ( je moet aanduiden hoe laat je de bus wil nemen in Beringen).

Er rijdt elk half uur een bus naar de start in Heusden-Zolder (8u30 – 10u30)

De bussen van 10u zijn helemaal volzet. Kies dus een bus vroeger of later aub!

parking

Parcours

Jazeker!

Voor de 7 km:
Je kan je sporttas in bewaring geven bij de bewaarplaats sporttassen aan de finish in Beringen.

Voor de 15 km en 20 km Terril challenge:
Je kan je sporttas in bewaring geven aan de finish in Beringen (in Sportoase), en/of in Heusden-Zolder (op de eventsite). Er zullen 4 transporten vertrekken met sporttassen van Heusden-Zolder terug naar Beringen. Opgelet: als je snel loopt, kan het zijn dat je finisht voordat je sporttas in Beringen aankomt.

Neem je de bus van Beringen naar Heusden-Zolder (en laat je je sporttas achter in Beringen)? Dan raden we je aan om een extra sporttas mee te nemen, zodat je in Heusden-Zolder je warme trui/jas in die sporttas kan achterlaten bij de bewaarplaats sporttassen.
Laat vooral NIETS op de bus liggen, want dan ben je het gegarandeerd kwijt.

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Meer informatie over gezondheid & sporten vind je hier.

De Mijnentocht wordt georganiseerd in samenwerking met Het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB). Samen gaan we voor een sportieve, duurzame en kwalitatieve natuurbeleving. De parcours worden dan ook uitgewerkt in nauw overleg met de betrokken boswachters.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), een agentschap van de Vlaamse Overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuur. Het agentschap staat in voor het beleid, het duurzaam beheren en het versterken van natuur samen met alle partners.
Samen met veel verschillende partners creëert het agentschap een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen.
Het Agentschap voor Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien het agentschap ook anderen helpt bij het beheren van hun domeinen, beheert het Agentschap in totaal zo'n 80.000 hectare bos en natuurgebied.

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat duidelijk met zijn twee 'botten' op het terrein. Die terreinkennis en ervaring vormen belangrijke pijlers om het beleid te helpen voorbereiden.

Goede doel

Brede School Beringen is in 2016 opgericht in Beringen-Mijn onder de naam vzw De Terrilling. Ondertussen is het project actief in 4 verschillende scholen: ’t Ateljeeke, STRAF! School met lef, O.B.A.M.A school en Westakker en 2 deelgemeentes Beringen-Mijn en Beverlo.

Talentontdekking en -ontwikkeling van kinderen

Met Brede School Beringen willen we samenwerken met verschillende sectoren en partners aan een brede leer- en leefomgeving in de vrije tijd en op school met als doel maximale ontwikkelingskansen te creëren voor alle kinderen en jongeren in de buurt. Concreet zetten we in op de talentontdekking en -ontwikkeling van kinderen uit de buurt met extra aandacht voor de meest kwetsbare kinderen.

Jeugd- en sportaanbod

We leiden samen met partners zo veel mogelijk toe naar het reguliere jeugd- en sportaanbod uit de omgeving. Via proefdagen kunnen kinderen tijdens de maand september gratis kennismaken met het aanbod en zo deelnemen aan de activiteiten. Daarnaast ondersteunen we kwetsbare gezinnen om drempels te overwinnen op financieel vlak, maar ook op vlak van bereikbaarheid of onbekendheid. Ook gaan we met de sport- en jeugdverenigingen aan de slag om deze drempels bespreekbaar te maken en weg te werken. In mei organiseren we een vakantiesalon. Hier willen we het zomeraanbod bekend maken bij de gezinnen.

Laagdrempelig naschools aanbod

In samenwerking met de scholen en vrijwilligers bieden we een laagdrempelig naschools aanbod aan met bijzondere aandacht voor gezinnen die de weg niet vinden naar het reguliere aanbod. Deze activiteiten veranderen om de 3 maanden. Zo willen we de kinderen laten kennismaken met verschillende vrijetijdsactiviteiten zoals schaken, toneel, muziek, tekenen, voetbal, koken, breien enz. We richten ons niet enkel op de kinderen van de betrokken scholen: alle kinderen uit de buurt zijn welkom. Via het naschools aanbod willen we kinderen warm maken en toeleiden naar het reguliere aanbod. Via huisbezoeken zetten we extra in om ook deze kinderen te bereiken.

Ouder- en buurtbetrokkenheid

Het project richt zich specifiek naar lagere schoolkinderen, maar de inzet op ouderbetrokkenheid is vanzelfsprekend verbonden met de doelgroep. Aandacht enerzijds voor de verlaging van drempels bij ouders en anderzijds voor hun engagement bij het naschools aanbod is een belangrijk principe in het project. Met het project wordt er ook gewerkt aan buurtbetrokkenheid. We zetten de buurt zoveel mogelijk in om de doelstellingen van het project te bereiken. Vrijwilligers uit de buurt worden betrokken bij het organiseren van de activiteiten en het wandelen tussen scholen.

Sterk partnernetwerk

De Brede School werkt samen met een breed netwerk van partners zoals jeugd- en sportverenigingen, stad Beringen, BKO, Rap op Stap enz. Tijdens het outreachend werk kunnen we gezinnen dan ook warm doorverwijzen indien nodig. De Brede School participeert aan verschillende overlegmomenten zoals Huis van het Kind, lokaal fonds vrije tijdsparticipatie, buurtgericht netwerk enz. Signalen die we opvangen van de gezinnen nemen we mee naar deze contactmomenten en naar het beleid. Samen wordt er gezocht naar structurele oplossingen voor collectieve problemen.

Covid Safe Ticket Plus

Uiteraard willen we dat jouw deelname vlot én veilig verloopt. Daarom organiseren we de Keytrade Bank Mijnentocht volgens de meest recente Covid-regelgeving en moeten we gebruik maken van het zogenaamde Covid Safe Ticket Plus. Dit doen we ten gevolge van het laatste overlegcomité van vrijdag 3 december. We verplichten alle deelnemers om naast het Covid Safe Ticket ook het mondmasker op de event site, bij start en aankomst en in de gebouwen (Sportoase Beringen en in de badzaal van het Mijnmuseum) te dragen.

VOOR HET COVID SAFE TICKET MOET JE AAN EEN VAN VOLGENDE VOORWAARDEN VOLDOEN :

 • in het bezit zijn van een vaccinatiecertificaat dat aantoont dat je twee weken voor het evenement al volledig bent gevaccineerd
 • in het bezit zijn van een herstelcertificaat (maximaal 6 maanden oud) dat aantoont dat je hersteld bent van Covid-19
 • in het bezit zijn van het bewijs van een negatieve PCR-test (ten vroegste afgenomen op vrijdag 17 december); geldigheid = dag van afname + 2 dagen
 • in het bezit zijn van het bewijs van een negatieve antigeentest (afgenomen door medisch geschoold personeel (geen zelftest!) en ten vroegste afgenomen op zaterdag 18 december); geldigheid = dag van afname + 1 dag

Kinderen onder twaalf jaar kunnen mits een geldig e-ticket aan het evenement deelnemen zonder bijkomende testing of Covid Safe Ticket. Zij dienen wel een mondmasker te dragen vanaf 6 jaar op de hoger genoemde locaties.

WAAR VIND IK MIJN COVID SAFE TICKET?

Je Covid Safe Ticket is hetzelfde als je Digital Covid Certificate: een geldige QR-code in de CovidSafeBE-app (voor wie in België woont, kom je uit een ander Europees land is dat een geldige QR-code uit je lokale Corona-app). Je hebt de QR-code en de app mogelijk al van bijvoorbeeld een reis naar het buitenland. Ook een eventueel herstelcertificaat of het bewijs van een negatief testresultaat kan je via die code en die app aantonen. Opgelet: samen met je QR-code wordt ook je ID gecheckt. Zorg er dus voor dat je ook je identiteitskaart bij je hebt.

Het CovidSafe Ticket kan ook online worden gedownload in pdf-formaat en vervolgens worden afgedrukt, via mijngezondheid.belgie.be. Opgelet! Zorg dat jouw QR-code duidelijk afgedrukt wordt.

HOE GAAN WE CONCREET TE WERK?

Voor je je borstnummer afhaalt (zowel in Beringen als in Heusden-Zolder) moet je je CovidSafe Ticket laten checken:

 • Zet een mondmasker op
 • Hou minstens 1,5 m afstand
 • Zet de helderheid van je telefoon op 100%
 • Hou de QR-code van je Covid Safe Ticket klaar
 • Hou een identiteitsbewijs bij de hand

Dit geldt ook voor de deelnemers die via een groep (bijvoorbeeld bedrijf) zijn ingeschreven. Iedere deelnemer (> 12 jaar) dient zich individueel en persoonlijk ter plaatse de dag van het event aan de Covid Safe Ticket stand aan te melden.

Ben je “Covid Safe”? Dan krijg je een groen polsbandje. Dit polsbandje geeft jou samen met je startbewijs (e-ticket) toegang tot het afhalen van jouw borstnummer en moet je gedurende het hele event dragen/om hebben.

BELANGRIJK: je moet de CovidSafeBE-app of een ander ‘European Digital Covid Certificate’ VOORAF installeren op je smartphone. Printscreens zijn niet toegelaten. Zonder geldige digitale QR-code én je ID kunnen we je Covid-status niet controleren en kan je dus je startbewijs niet afhalen en niet deelnemen. Vergeet dus zeker ook je ID niet.

Je kan de CovidSafe BE app gratis downloaden in de App Store (iOS) of in de Google Play Store (Android).

WAAR EN WANNEER GEBEURT DE COVID SAFE-CHECK EN HET AFHALEN VAN HET STARTBEWIJS?

Voor je de zone in kan om waar je je borstnummer/polsbandje kan afhalen, passeer je onze COVID-Safe scanners. Hou steeds je mondmasker aan, totdat je over de startlijn gepasseerd bent. Dan mag het af 😊.

HOE KRIJG IK TOEGANG TOT HET STARTVAK?

Enkel op vertoon van het groene polsbandje en je borstnummer krijg je toegang tot het startvak. Wie geen groen polsbandje draagt, krijgt geen toegang tot het startvak.

Geen geldig Covid Safe Ticket betekent geen toegang. Je ticket zal niet worden terugbetaald.
Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om te voldoen aan de voorwaarden van het Covid Safe Ticket.

Niet iedereen hoeft individueel zijn of haar startbewijs af te halen (dat kan gebeuren door de groepsverantwoordelijke). Maar iedereen (> 12 jaar) moet wel individueel zijn Covid Safe Ticket laten checken aan de Covid Safe Ticket stand en het groene polsbandje afhalen.

Nee, op de Keytrade Bank Mijnentocht kan je niet worden getest. Het heeft dus geen zin om als deelnemer naar het evenement te komen wanneer je niet over de juiste documenten beschikt.

FAQ

Klik op de titels hieronder voor meer info.

Het is mogelijk om je ter plaatse nog in te schrijven.

Voor de 7 km WALK/RUN kan je je inschrijven op de eventsite in Beringen, wil je de 15 of 20km lopen/stappen, dan dien je je in Heusden-Zolder in te schrijven. Vergeet je identiteitskaart niet voor een vlotte inschrijving!

Er zijn geen douches beschikbaar, wél kleedkamers op de eventsite in Beringen in Sportoase.

Jazeker!

Voor de 7 km:
Je kan je sporttas in bewaring geven bij de bewaarplaats sporttassen aan de finish in Beringen in Sportoase.

Voor de 15 km en 20 km Terril challenge:
Je kan je sporttas in bewaring geven aan de finish in Beringen in Sportoase, en/of in Heusden-Zolder. Er zullen 4 transporten vertrekken met sporttassen van Heusden-Zolder terug naar Beringen.
Opgelet: als je snel loopt, kan het zijn dat je finisht voordat je sporttas in Beringen aankomt.

Neem je de bus van Beringen naar Heusden-Zolder (en laat je je sporttas achter in Beringen)? Dan raden we je aan om een extra sporttas mee te nemen, zodat je in Heusden-Zolder je warme trui/jas in die sporttas kan achterlaten bij de bewaarplaats sporttassen.
Laat vooral NIETS op de bus liggen, want dan ben je het gegarandeerd kwijt.

Video

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in hoe je ons evenement hebt ervaren. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën.
Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie

ORGANISATIE

Sportinez & Golazo sports

Schoebroekstraat 8
3583 Paal
T: 0032 11 45 99 00
E: info@golazo.com

Golazo Sportinez