Voor de 30ste editie van de Memorial Ivo Van Damme komt eens temeer het kruim van de wereldatletiek naar Brussel afgezakt. Asafa Powell, Jeremy Wariner, Kenenisa Bekele, Saïd Shaheen, Yelena Isinbaeva en natuurlijk Kim Gevaert en Tia Hellebaut worden de grote trekpleisters van deze jubileumuitgave

Tal van ex-wereldtoppers waaronder Sebastian Coe en Alberto Juantorena zullen vrijdag in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion mee getuige zijn van de grootste atletiekmeeting ter wereld. Het spektakel dat hen en de duizenden toeschouwers geboden wordt is er weer een van de bovenste plank.

19u25: polsstokspringen vrouwen
Het internationaal programma wordt ingezet met het polsstokspringen voor vrouwen. Hier heerst autoritair Yelena Isinbaeva, de wereldrecordhoudster en de vrouw met de beste vier prestaties van het jaar achter haar naam. Vorig jaar sprong ze op haar favoriete meeting 4m93, een hoogte die ze zeker wil evenaren, zoniet verbeteren. Ook de nummers twee en drie van dit jaar, de Poolsen Pyrek en Rogowska, zijn van de partij.

19u30: 100 m horden vrouwen
Op Damu Cherry na verschijnt hier de ganse wereldtop aan de start, aangevoerd door Michelle Perry. Ook de top-drie van het voorbije EK, met o.m. de Zweedse Suzanna Kallur, is van de partij. Voor onze landgenote Eline Berings een loodzware opdracht.

19u40: 800 m vrouwen
Krijgen we een heruitgave van de spannende strijd om Europees goud tussen de Russinnen Kotlyarova en Klyuka? Het kan, want liefst 8 atletes liepen dit jaar onder de 1.58. Onder hen de Keniaanse Janeth Jepkosgei die de jaarlijst aanvoert. Maria Mutola moet met een kwetsuur forfait geven.

19u45: hoogspringen vrouwen
Eén van de topnummers van de avond, met Europees kampioene Tia Hellebaut tegen de rest van de wereld. Met de Bulgaarse Veneva wordt nog onderhandeld en Blanka Vlasic haakte wegens blessure af, maar alle andere topspringsters, waaronder Kajsa Bergqvist, zijn present.

19u50: 5.000 meter vrouwen
Spanning verzekerd met de beste twee wereldperformers aan de start. De vriendinnen van weleer, Meseret Defar en Tirunesh Dibaba, beiden uit Ethiopië, zijn felle rivalen geworden, zeker sinds Defar het wereldrecord op de afstand (14.24.53) op haar naam zette.

19u55: speerwerpen mannen
Eén van de spectaculairste proeven van de avond, met alle wereldspecialisten buiten Jan Zelezny. De Noor Andreas Thorkildsen beheerste het seizoen en werd Europees kampioen. Zoals in Göteborg zou de zwaarste tegenstand moeten komen van de Fin Pitkämäki en de Let Vasilevskis.

20u00: verspringen mannen
Irving Paladino zien verspringen is een lust voor het oog. Deze rubberen Panamees haalde dit jaar al acht keer 8m40 en meer, met een uitschieter van 8m56. Zijn voornaamste tegenstander wordt Mohammed Al-Khuwalidi uit Saoudi-Arabië, dit jaar al goed voor 8m48. Van Belgische zijde wordt het uitkijken naar wat Michael Velter ervan terecht brengt.

20u10: 100 meter mannen
De snelste man ter wereld heet Asafa Powell. De Jamaïcaan evenaarde dit jaar al tweemaal zijn eigen wereldrecord (9.77) en bleef al vijfmaal onder de 9.80. In Brussel wordt zijn zwaarste tegenstander allicht de Nigeriaan Fasuba, goed voor 9.85. Europees kampioen Francis Obikwelu is ook van de partij, maar kennelijk al over zijn beste vorm heen. Michael Frater is eveneens uit vorm en zegde af.

20u20: 400 meter vrouwen
De snelste vrouw op de afstand, de Amerikaanse Sanya Richards, strijdt voor de jackpot en neemt het op tegen het podium van Göteborg, de Bulgaarse Stambolova, en de Russische meisjes Veshkurova en Zaytseva.

20u30: 3.000 meter steeple mannen
Vuurwerk verzekerd met Saïf Saaeed Shaheen. De Keniaanse Quatarees zorgde twee jaar terug voor de stunt door het wereldrecord te breken op de Van Damme. Dit jaar benaderde hij zijn 7.53.63 tweemaal op enkele fracties van een seconde. In Brussel wil hij weer snel gaan en rekent hij op goede hazen. De concurrentie komt, zoals gewoonlijk, uit Kenia, met Mateelong, Brimin Kipruto en Reuben Kosgei.

20u45: 100 meter vrouwen
Kim Gevaert
is vermoeid teruggekeerd van het EK en kiest voor de 200 meter. De Jamaïcaanse Sherone Simpson liep dit jaar al 10.82 en lijkt ongenaakbaar maar ook LaTasha Jenkins en Me'Lissa Barber zetten al heel scherpe tijden neer.

20u55: 400 meter mannen
Wie de stijlrijkste 400 meterloper van het moment aan het werk wil zien, moet kijken naar de Amerikaan Jeremy Wariner. Hij loopt niet alleen mooi, de olympische en wereldkampioen was dit seizoen ook uitgesproken de snelste, met onder meer twee chrono's onder de 44 seconden. Onklopbaar op dit moment.

21u05: 4x800 meter mannen
Dit ongewoon estafettenummer werd ingelast om het wereldrecord te herdenken dat vier Belgische atleten vijftig jaar geleden neerzetten in het Drie Lindenstadion in Bosvoorde. Drie ervan, Bailleux, Leva en Moens, zijn vrijdag getuige van een ongewone aflossingskoers met ploegen uit Kenia, de USA, Quatar, Spanje, een gemengde ploeg en de Benelux. Voor dit laatste team lopen Som, Fiegen, Okker en Matthys.

21u20: 200 meter mannen
Op dit nummer treden twee Amerikanen aan - Carter en Gay - die dit jaar sub-19.80 tijden achter hun naam hebben. Met Spearmon, Vaden en Martin wordt het USA-kwintet aangevuld. Kristof Beyens, één van de revelaties van Göteborg, kan zichzelf overtreffen. Usain Bolt is er niet bij door een blessure.

21u30: 200 meter vrouwen
Kim Gevaert koos alleen voor de langste sprintafstand en hoewel ze niet meer fris zit, moet ze zichzelf toch kunnen overtreffen in dit stadion dat haar beslist op een staande ovatie zal trakteren. De tegenstand, met o.m. de Fransen Hurtis en Felix, ligt perfect binnen haar bereik. Ook Hanna Mariën en Olivia Borlée kunnen zich in de kijker lopen.

21u40: 1.500 meter mannen
Sterk bezet nummer met Rachid Ramzi uit Bahrein, de Marokkaan Kaouch en de Keniaan Kipchirchir. Doel is onder de 3.30 te gaan, mits de perfecte haas gevonden wordt. Van Belgische zijde treden Hassan Mourhit en Tim Clerbout aan.

21u50: 5.000 meter mannen
Kenenisa Bekele liep in Zürich 3 km op basis van zijn wereldrecord en kwam uiteindelijk uit op de snelste jaartijd met 12.48.25. In Brussel wil de man in vorm beter doen. Hij zal onder meer gehaasd worden door zijn broer Tariku die rondjes wil lopen van 61 seconden. Een legertje Kenianen en de Australiër Craig Mottram worden zijn grootste concurrenten.