Gevaert wint 100 meter
Kim Gevaert gaf de zesde editie van de Internationale meeting van de provincie Luik glans met overtuigende winst op de 100m. Onze nationale sprinttrots gaf Sani Roseby en Cydonie Mothersill het nakijken in uitstekende 11.20. WK-minima werden er voor Belgische atleten niet opgetekend. Adrien Deghelt kwam er op de 110m horden nog het dichtst bij met 13.61. Van hoog internationaal niveau waren de 800m-winst van de Australische Tamsyn Lewis en de indrukwekkende finish van de Amerikaanse Lauran Fleshman in de 5000m.
Kim Gevaert. (foto photonews)
De 3000m bij de mannen ging snel van start. Na 2000m nam de Keniaan James Kosgei resoluut het heft in handen en bouwde een voorsprong van ruim 40 meter uit. Kosgei verzwakte dramatisch in de laatste 600m en moest zich reppen om twee sprintende Ethiopiërs op afstand te houden. Met 7.42.64 zette Kosgei toch een scherpe eindtijd op de borden.

In de 100m bij de mannen opteerden de organisatoren voor twee evenwaardige reeksen. De Jamaicaan Dwight Thomas won de eerste reeks in 10.25 bij een forse tegenwind van 2,5m. In de tweede reeks toonde Leroy Dixon (USA) zich de beste in 10.20. Kristof Beyens bevestigde zijn puike vorm met een vierde plaats in 10.50. Beyens loopt op de WK in Osaka de 200m en aast op een scherpe tijd over die afstand op de KBC Nacht van zaterdag.

Kim Gevaert liet zich bij de start van de 100m verrassen door Sani Roseby. Maar onze sprintgazelle had een indrukwekkende versnelling in huis , sprintte weg van de concurrentie en won in grootse stijl. "Ik ben bijzonder blij", zei Gevaert die een veelbetekendend zegegebaar maakte. "Mijn start was niet opperbest, maar over het vervolg van mijn wedstrijd ben ik echt opgetogen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen. Het is dankbaar om hier voor eigen publiek te lopen en te winnen". Olivia Borlée, vierde in 11.57 en Hanna Mariën, zesde in 11.60, onderstreepten de steile ambities van het Belgische aflossingsteam voor Osaka.

In de 800m legde Julian Clay een hoog aanvangstempo op. Toen Tamsyn Lewis overnam werd het veld helemaal uiteengeslagen. De Australische maakte er een solovertoning van en won in 1.59.70. De Belgische juniore Lindsy De Grande presteerde opvallend sterk. Met 2.04.57 lukte ze een fraaie persoonlijke besttijd.

In de 800m bij de mannen werd uitgekeken naar Thomas Matthijs. De Antwerpenaar liep vorige zaterdag voor zijn thuispubliek met 1.46.87 een beste seizoenstijd en wilde dat vormpeil bevestigen. De Antwerpenaar ging alert mee bij de snelle passage aan de bel maar raakte ingesloten in de slotronde. Matthijs dwong aan het slot nog een vierde plaats af, maar het leidende duo bleef buiten schot. De Amerikaan Nick Symmonds won in 1.46.34, Matthijs klokte af op 1.47.59. Ook hier een uitstekende prestatie voor een Belgische junior. Ricardo Longerich, een specialist van de 1500m, verbeterde zijn persoonlijk record tot 1.49.55.

Adrien Deghelt startte het snelst in de 110m horden, maar in de tweede wedstrijdhelft kwam de Amerikaan Antoine Hicks onweerstaanbaar opzetten. Hicks won in 13.51, Deghelt tikte aan na 13.61, luttele honderdsten boven de WK-limiet. De hordensprint bij de vrouwen ging naar Nicole Denby. Onze landgenotes Elisabeth Davin en Eline Berings konden zich niet doorzetten.

Michael Velter ging op zoek naar het WK-minimum in het hinkstapspringen. De bij Luik aangesloten atleet kon daarbij rekenen op massale steun van zijn thuispubliek. In de tweede beurt kwam Velter slecht neer op zijn rechtervoet en moest hij de strijd staken. Met 16.50m werd Velter nog derde, maar zijn WK-droom lijkt nu wel heel ver weg. De Amerikaanse kampioen Aarik Wilson won het pleit met 17.04m. Het hoogspringen werd gewonnen door de Brit Jermaine Mason met 2.24m. Stijn Stroobants kon de verwachtingen niet geheel inlossen en werd vijfde met 2.10m.

In de 400m bij de mannen liep Tyree Washington vrijwel van start tot finish aan de leiding. Lewis Banda uit Zimbabwe beschikte echter over het sterkste eindschot en trok het laken in extremis naar zich toe. Mathieu Schoeps finishte sterk en kwam uit op een beste seizoenstijd van 47.09. De 200m draaide uit op een mooi duel tussen Dwight Thomas en Marcin Jedrusinski. De Pool moest pas in de laatste meters het onderspit delven. Thomas liet uitstekende 20.44 noteren. Sani Roseby haalde op de 200m bij de vrouwen haar slag thuis. Hanna Mariën mocht als derde mee op het podium en blijft jagen op een WK-ticket op de 200m.

Het polsstokspringen was de proef met de sterkste bezetting. Kevin Rans weerde zich knap en eindigde zesde met 5.40m. Andere wereldtoppers kwamen al op lagere hoogten in moeilijkheden. De Rus Pavel Gerasimov oogstte winst met 5.60m. De 20-jarige Denis Goossens evenaarde zijn persoonlijk record met 5.20m.

De driekamp vormde een origineel en gewaardeerd initiatief. De Belgische mannen dwongen vorige maand promotie af naar de Europese Superliga tienkamp en Hans Van Alphen, François Gourmet en Frédéric Xhonneux mochten hun veelzijdigheid voor het grote publiek demonstreren. Hans Van Alphen, die de Europabeker in het Poolse Szczecin won, manifesteerde zich in Luik andermaal als beste Belg. De Kempenaar presteerde voortreffelijk in het verspringen, kogelstoten en 110m horden en eindigde in de totaalstand tweede na de Fransman Romain Barras.

In de 5000m mocht Nathalie De Vos de hoop om het nationale record te verbeteren al na 3 kilometer opbergen. Onregelmatig hazenwerk en een verschroeiende versnelling van de Ethiopische Bizunesh Urgessa deden de Gentse de rol lossen. De Amerikaanse Lauran Fleshman ging op zoek naar Urgessa en passeerde haar in een adembenemende slotronde. Fleshman plaatste zo een mooi orgelpunt op een geslaagde atletiekhappening die door bijna 6000 toeschouwers werd bijgewoond.

Vorige berichten
24-07-2007 De Vos wil record van Baouf
Luik hoopt op Belgische topprestaties
03-07-2007 Zesde 'Meeting International d'Athlétisme de la Province de Liège' in het teken van Osaka
15-06-2007 Loop zelf mee tijdens de Meeting des Stars du Futur vlak voor het hoofdprogramma!