meeting luik 05

Velter en Matthijs Belgische revelaties
De vijfde editie van de Meeting International de la Province de Liège is woensdagavond, ondanks het drukkende weer, uitgegroeid tot een succes. Daar zorgden een aantal behoorlijke prestaties van onze Belgen en internationale topatleten, én een enthousiast publiek voor. Lolo Jones, Danny Ecker en Craig Mottram scoorden hoog.

Kon men verwachten dat de hoge temperatuur de langere afstandsnummers zou parten spelen, dan bleek dat niet lang niet altijd het geval. De Australiër Craig Mottram bijvoorbeeld, zorgde voor één van de topprestaties van de avond door een nieuw nationaal record te vestigen op de afstand. 7.32.84 op 3.000 meter lopen in een hitte van 30 graden is niet iedereen gegeven. In deze reeks werden overigens een aantal persoonlijke records gebroken. Ook de 12.62 van de Amerikaanse Lolo Jones op de 100 meter horden behoorde tot één van de topmomenten, samen met jump van Danny Ecker in het polsstokspringen.

De Duitser ging in het schemerdonker gezwind over 5m86. Ook de Amerikaan Toby Stevenson haalde een heel behoorlijke hoogte: 5m81. In dit nummer ontgoochelde Kevin Rans. De Antwerpenaar geraakte niet over zijn aanvangshoogte van 5m51.

De andere Belgen presteerden met wisselend succes. Een uitstekende verrichting mochten we noteren van hinkstapspringer Michael Velter. Bij zijn derde poging haalde hij 16m96, slechts 4 cm verwijderd van zijn record. De Luikse atleet won daarmee het concours voor eigen volk en bewees dat hij klaar is voor de EK.

Kim Gevaert werd tweede op de 100 meter, zij het in dezelfde tijd als de winnares, de Amerikaanse Stephanie Durst. 11.26 is zeker niet slecht, maar het publiek verwachtte allicht iets meer na de superprestaties van de Belgische kampioenschappen. Kim erkende dat ze niet op haar beste benen liep. "De emotionele ontlading na mijn successen was groot. Ik was nog niet op topniveau. In Heusden zou het al beter moeten gaan."

Thomas Matthijs bewees uit het goede hout gesneden te zijn. In de A-reeks van de 800 meter ging hij zowaar in de laatste 300 meter in echte Borzakovskistijl naar de kop van de groep, maar de ultieme 50 meter waren er teveel aan. Hij werd vierde. Zijn 1.46.29 is niet alleen een nieuw persoonlijk record, maar tevens de A-limiet voor de EK.

Ook Cédric Van Branteghem geraakt stilaan in EK-vorm. De Gentenaar werd vierde in een evenwichtig bezette koers en finishte in 45.69, zijn beste jaartijd.

Op de 200 meter presteerden Hanna Mariën (23.22) en Olivia Borlée (23.32) op niveau. Ook Nathalie De Vos ontgoochelde niet. In de afsluitende 5.000 meter finishte ze als vijfde in 15.22.96, een nieuw persoonlijk record, maar net niet goed genoeg voor de EK-limiet. De Vos haalde eerder al de limiet op de 10.000 meter.
Vorige berichten