De 1500m bij de mannen staat altijd garant voor spektakel op de KBC Nacht. Dat zal dit jaar niet anders zijn, aangezien de sterkste Belgen present tekenen in stevig buitenlands gezelschap.

Drie grote Belgische namen komen normaal gezien aan de start op de KBC Nacht. Isaac Kimeli is voorlopig de snelste Belg van het moment met 3'37"72, maar op 20 juli zal er naar alle waarschijnlijkheid sneller gelopen worden. Voor het WK in Doha wordt er 3'36"00 gevraagd. Kimeli is al zeker van zijn ticket, weliswaar op de 5.000m. Ismael Debjani en Pieter-Jan Hannes, respectievelijk de Belgische recordhouder en derde Belg aller tijden op de 1500m, zijn nog op zoek naar hun WK-limiet en krijgen in Heusden een uitgelezen kans.

Het Belgische duo kon in 2019 nog niet geheel overtuigen door lichte blessures, maar hoopt er op de Nacht te staan. Bovendien zullen ze kunnen rekenen op sterke buitenlandse toppers, met als absolute topper de Oegandees Ronald Musagala, die op de Diamond League in Lausanne het Oegandees record aanscherpte tot 3'31"33. Uit Europese hoek wordt het afwachten wat Jakob Holusa en Adel Mechaal kunnen. De Tsjech en Spanjaard waren in het verleden goed voor respectievelijk 3'32"49 en 3'33"91.