Het kogelstoten bij de heren op de KBC Nacht belooft een strijd op het scherpst van de snee te worden. Maar liefst drie deelnemers gingen in het verleden al voorbij 21 meter en hopen dat in Heusden te doen in de jacht op het meetingrecord van de Amerikaan Kevin Toth.

Het trio dat in het Stadion De Veen op zoek gaat naar een worp voorbij 21 meter vertegenwoordigt maar liefst drie continenten. Bob Bertemes won vorig jaar in Heusden met 20m48, maar maakte sindsdien heel wat progressie. De 26-jarige Luxemburger werd zesde op het EK in Berlijn en verbeterde dit jaar al zijn PR naar 21m29, exact het meetingrecord van Kevin Toth, die het in 1994 neerzette.

Mostafa Amr Hassan kan nipt een beter PR voorleggen dan Bertemes. De 23-jarige Egyptenaar kwam in 2017 tot 21m31 en kon dit jaar al 21m08 noteren. De één jaar oudere Jacko Gill is de laatste zware jongen die jacht maakt op het meetingrecord. De Nieuw-Zeelander kon nog niet volledig overtuigen met een seizoensbeste van 20m76, maar zal in Heusden ongetwijfeld beter willen doen.