Editie 2015: zaterdag 18 juli
Hannes op zoek naar Belgisch record op KBC Nacht
Alain Buyck
Op zaterdag 18 juli is het weer tijd voor één van de belangrijkste en leukste atletiekavonden van België: de KBC Nacht in Heusden-Zolder. Pieter-Jan Hannes heeft er een afspraak met de geschiedenis.
In het stadion 'De Veen' wil hij er het 19-jarige Belgische record op de 1500m van Christophe Impens van de tabellen lopen. We brachten Impens en Hannes samen in Heusden-Zolder voor een leuke babbel.

Pieter-Jan vorig jaar kwam je amper 36 honderdsten van een seconde te kort om het record van Christophe (3:34:13) te breken. Gaat het record er dit jaar aan?

Hannes: Het record is absoluut een doel voor mij. Ik was er vorig jaar zo dicht bij. Dit jaar moet het gebeuren op de KBC Nacht. Uiteraard moeten dan wel alle omstandigheden meezitten. Het weer, het wedstrijdverloop, de vorm van de dag... Ik voel mij er in ieder geval klaar voor. Ik heb de olympische limiet al gelopen. Ik loop hier (in Heusden-Zolder) enorm graag. Bovendien zou ik niet alleen beter doen dan Christophe, maar ook beter dan Ivo Van Damme (Impens verbeterde het record van Van Damme). Dat is voor veel mensen toch nog steeds een belangrijke referentie. 'Da zou echt extreem ziek zijn' om beter te doen dan Christophe en Van Damme.

Impens: Het wordt tijd dat mijn record sneuvelt. Na 19 jaar is het mooi geweest. Ik ben blij dat een talentvolle atleet als Pieter-Jan mijn record van de tabellen zal lopen. Jaren geleden zag het er even naar uit dat Mohammed Mourhit in aanmerking zou komen. We wisten toen allemaal dat Mourhit tegen de dopinglamp ging lopen. Dus ik ben opgelucht dat het Pieter-Jan wordt. Ik geloof enorm in hem.

De KBC Nacht is een uniek buitenbeentje op de atletiekkalender. Vanwaar het succes van deze legendarische meeting?

Hannes: De piste is één van de beste ter wereld. De KBC Nacht staat garant voor 'extreem zotte tijden'. Het is uiteraard ook altijd leuk om voor eigen volk te kunnen lopen. Ieder jaar opnieuw zakken familie en maten massaal af naar De Veen. Het voelt dan nu ook enorm raar om het stadion compleet leeg te zien. De KBC Nacht heeft iets magisch. Nergens anders ter wereld staan de supporters zo dicht bij de atleten. Dat is echt uniek. Ik kom hier ook al jaren. Vroeger als kleine jongen, nu als atleet.

Impens: De KBC Nacht is altijd een unieke beleving geweest. Ook toen ik nog liep. De mensen staan altijd rijen dik om de atleten aan te moedigen. Ook bij de buitenlandse atleten is de KBC Nacht een waar begrip. De KBC Nacht levert ook altijd heel wat toppers af. Onder meer superster David Rudisha was hier al van de partij, ondanks stevige concurrentie van Monaco in hetzelfde weekend. Wist je dat we zelfs heel wat atleten moeten afwijzen om hier te lopen? Vrijwel iedereen wil hier aan de start komen. Dat is ongezien in de atletiekwereld.

Hannes: Ik kan Christophe alleen maar gelijk geven. Ik ken heel wat Amerikanen die al een maand voor de meeting naar België afzakken. Ze kunnen Heusden-Zolder wel niet uitspreken, maar de meeting die kennen ze allemaal. Er heerst ook een uitgelaten sfeer. Bier, frieten en atletiek. Het komt allemaal samen op één plaats.

Plan je iets speciaals bij een eventueel Belgisch record?

Hannes: Als ik het Belgisch record te pakken krijg wil ik wel een vat geven voor de supporters! Dat kan er dan wel af (lacht).

Impens: Maak er dan maar 2 van. Al zal ik eerst eens organisatorisch moeten bekijken hoe we dat het best aanpakken (lacht).

Welke doelen heb je nog na de KBC Nacht Pieter-Jan?

Er is nog het WK natuurlijk in Peking. Daar wil ik goed presteren. Uiteraard wil ik de finale lopen, maar dat is zeker geen evidentie. Dan moet ik echt al richting de 3:32 lopen. Maar ik ga zoals altijd alles geven en dan zien we wel waar het schip strandt.