Toppers uit de Belgische en internationale atletiekwereld verzamelden op de KBC Nacht in Heusden. Herbeleef alle actie!

Gevaert spurt naar een nieuw Belgisch record op de 100m. (foto belga)
Opnieuw een A-minimum voor een Belgische atleet in Heusden! Het is veteraan Mohammed Mourhit die opnieuw blijk geeft van een uitstekende vorm. Hij ging lang mee met de toppers op de vijfduizend meter. De race werd gewonnen door Moukhled Al-Outaibi uit Saoedi-Arabië.

Kristof Beyens, de seizoensrevelatie, wordt vijfde op de tweehonderd meter. De Amerikaan Leo Bookman is het snelst in de buitenbaan, voor Martina en Brown. Beyens klokte 20"66.

Bij het discuswerpen gaat de hoofdvogel naar onze landgenoot Jo Van Daele. Hij was de beste met een worp van 62 meter 40.

Geen Afrikaanse zege op de vijfduizend meter bij de vrouwen. De Noorse Susanne Wigene komt als eerste over de meet, voor Gete Wami en Margaret Maury. Heel jammer is dat Veerle Dejaeghere geblesseerd de piste moet verlaten. Zij stopte één kilometer voor de finish.

Spektakel op de drieduizend meter Steeple, met onze landgnoten Krijn Van Koolwijk en Pieter Desmet in een hoofdrol. Zij lopen het A-minimum en mogen zich op het WK in Helsinki met de absolute top meten. De eerste plaats is weggelegd voor de Keniaan Kipkirui Misoi, voor zijn landgenoot Chemweno en de Oostenrijker Proll. Van Koolwijk klokte 8'17"11, Desmet 8'20"31.

Een nieuw orgelpunt op de KBC Nacht is zeker de finale van de honderd meter bij de mannen. Topfavoriet Coby Miller haalde het in 10"16. Churandy Martina finisht als tweede, Patrick Johnson wordt derde voor Bernard Williams.

Chaunte Howard sprong bij de vrouwen over 2 meter en wint de competitie bij het hoogspringen. Hellebaut eindigde tweede.

Opnieuw bloemen voor Kim Gevaert. Na haar exploot op de honderd meter wint ze ook de 200 meter in 22"83.

Frankrijk boven op de achthonderd meter. Française Elisabeth Grousselle haalt het in 2'00"84 voor haar landgenote Virginie Fouquet.

In het polsstokspringen, een competitie die tussen de andere nummer doorloopt, is onze landgenoot Kevin Rans zeker van een WK-deelname. Hij sprong over 5 meter 60. Tia Hellebaut is daarentegen uitgeschakeld in het hoogspringen. De Belgische sneuvelde op 1 meter 96.

De Keniaanse favorieten laten zich verrassen door de Nieuw-Zeelander Jason Stewart, die wint in 1'46"20. Mutua is tweede, voor Tom Omey. De Belg klokte een tijd van 1'46"61, net één honderdste boven het minimum.

Twee Belgen komen er aan de start in de achthonderd meter. Tom Omey gaat op zoek naar het B-minimum (1'46"60) en ook lokale atleet Tom Vanchaze wil prima voor de dag komen.

De hazen starten met een verschroeiend tempo en dat snijdt de benen van de Belgen af. Jansen loopt even mee aan de kop van de race, maar krijgt een terugval. De Keniaan Angwenyi wint in 3'35"41. Clerbout wordt eerste belg op de vijfde plaats. Blincoe en Rono zijn twee en drie.

Op de 1500 meter krijgen we nu het langverwachte duel tussen Joeri Jansen en Tim Clerbout. Kenners verwachten ook dat het Belgische record (3'34"13) van organisator Christophe Impens misschien wel eens zou kunnen sneuvelen.

Superstart voor Van Branteghem en onze landgenoot valt niet stil. Hij loopt naar een vierde plaats in een tijd van 45"84 en mag dus naar het WK in Helsinki. De Congolees Kikaya wint de race, voor Simpson en Byrd.

Op de vierhonderd meter gaat Cedric Van Branteghem nu op zoek naar een tweede B-minimum (45"95) en een WK-ticket. Lukt het hem?

De tweede reeks van de honderd meter bij de mannen wordt opgesmukt door komiek Bernard Williams. De Amerikaan lacht wel niet het hardst, want de Australiër Patrick Johnson eindigt net voor hem in 10"32. Eric N'Dri eindigt - geheel volgens zijn achternaam - op nummer drie.

De eerste reeks van de honderd meter bij de mannen wordt met windstilte gelopen. De Amerikaan Coby Miller is ijzersterk en finisht als eerste voor zijn Churandy, Scales en Douglas. Patrick Stevens is vijfde. De eerste vier mogen naar de grote finale.

Een eerste kippenvelmoment! Kim Gevaert haalt het en loopt met 11"12 een nieuw BELGISCH RECORD! De Britse Emma Anya eindigt tweede voor Beverly Mc Donald. Landgenote Elodie Ouedraogo loopt de zesde snelste tijd.

Een eerste klapstuk van de avond komt eraan, de A-reeks van de 100 meter bij de vrouwen. Daarin nemen onze landgenoten Kim Gevaert en Elodie Ouedraogo het op tegen toppers zoals Mc  Donald en Hewitt.

We krijgen twee keer een 100 meter bij de vrouwen geserveerd. In de iets minder bezette eerste race haalt de Ghanese Ester Dankwah het in 11"56 voor de Nederlandse Van Assendelft. Onze landgenote Nancy Callaerts wordt knap derde in 11"85.

Helaas Tom Van Rooy kwam ten val en gaf op. De zege ging naar de Nieuw-Zeelander Paul Hamblyn, voor de Keniaan Njubi en de Qatari Abu Kamal.

De KBC Nacht is op gang geschoten met de B-reeks van de 1500 meter voor mannen. Uitkijken naar onze landgenoot Tom Van Rooy.


Bekijk hier de resultaten in real time