Een gezellige atmosfeer en tal van puike binnen- en buitenlandse prestaties deden de 26ste KBC Nacht van de atletiek in Heusden-Zolder opnieuw uitgroeien tot een topmeeting. Met het nieuwe nationale record van Gevaert op de 100 meter als orgelpunt.

Kim Gevaert snelde naar een nieuw BR op de 100m (foto belga)
Niemand had een mooiere start voor de KBC Nacht in 2005 kunnen bedenken dan het Belgische record dat onze nationale trots Kim Gevaert al vroeg op de avond op de 100 meter liep. Nochthans lichtgeblesseerd en met een tegenstand die niet van de poes was, snelde Gevaert naar 11"12 voor de Britse Emma Anya en de Jamaicaanse Beverly MC Donald. Big smile bij Kim en veel lovende woorden voor de snelle piste en het publiek.

Op een tweede hoogvlieger was het niet lang wachten. Op de vierhonderd meter wilde Cedric Van Branteghem zijn laatste kans grijpen om onder het B-minimum te duiken en een plaatsje voor het WK in Helsinki te bemachtigen. Hij startte supersnel en kon meegaan in het spoor van de latere winnaar Kikaya. 45"84 volstond ruimschoots voor een WK-ticket voor Van Branteghem.

Op de 1.500 meter was het uitkijken naar het langverwachte duel tussen de Belgen Joeri Jansen en Tim Clerbout. Beide atleten viseerden het Belgisch record van organisator Christophe Impens (3'34"13), maar dat zat er niet in. De Keniaan Angwenyi won de snelle race, waarin Clerbout vijfde en Jansen elfde eindigden.

Tom Omey pakte op de achthonderd meter uit met een prima prestatie. Maar hij liep net één honderdste te traag om een WK-ticket te grijpen en was ondanks zijn derde plaats dus toch ontgoocheld.

Ook in de nevencompetities scoorden de Belgen uitstekend. Jo Van Daele won het discuswerpen, terwijl Kevin Rans derde eindigde in het polsstokspringen. Belangrijker was dat hij met een sprong over 5 meter 60 naar het WK mag. Ook Tia Hellebaut gunde zichzelf een podiumplaats in het hoogspringen bij de vrouwen. Ze eindigde als tweede en moest enkel rastalent Chaunte Howard boven zich dulden.

Kim Gevaert werd door de enthousiaste menigte naar een succesvol bisnummer geloodst. Ze won met overwicht de 200 meter. Overwicht had ook de Amerikaan Coby Miller op de honderd meter. Hij liet Churandy Martina van de Nederlandse Antillen en de Australiër Patrick Johnson achter zich.

Hierna was het opnieuw tijd voor een kippenvelmoment. Op de drieduizend meter Steeple verbaasden de Belgen vriend en vijand. Zowel Krijn Van Koolwijk als Pieter Desmet liepen zowaar het A-minimum. Goed voor een persoonlijk record en een vliegreis naar Helsinki. Van Koolwijk kreeg de trofee Paul Eerdekens, voor de beste Belgische prestatie van de avond.

Ook veteraan Mohammed Mourhit liet zich inspireren tot een topprestatie. Hij eindigde knap tiende op de sterk bezette vijf kilometer en liet met 13'13" zowaar een A-minimum. Een verrassend en zeer gesmaakt slot voor een avond met atletiek op topniveau.


Bekijk hier de resultaten