Nu zondag sta jij aan de start van de Athora Great Bruges Marathon, Half Marathon (Run/Walk) of Family walk! Wij willen er samen met jou een fantastische dag van maken. Deze 15 ultieme tips brengen je alvast een stapje dichter bij de finish!

1. Gezond sporten
Sporten is leuk en gezond. Wees echter steeds verstandig, luister naar je lichaam en hydrateer voldoende, ook voorafgaand aan je wedstrijd! Zowel onderweg als aan de aankomst is er voldoende water en sportdrank aanwezig. Deelnemers mogen uiteraard ook hun eigen drank meenemen op het parcours (d.m.v. drinkbussen, camelbags, drankgordels,....).

2. Startnummer afhalen kan ook al op zaterdag
Neem zeker jouw bevestigingsmail op je smartphone of geprint mee zodat je zo snel mogelijk jouw startnummer in handen kan krijgen. Dat kan ook al in alle rust en zonder stress op zaterdag tussen 10u en 18u in het Belfort.

3. Afhalen T-shirt
Heb je een t-shirt besteld? Dan kan je dit afhalen met de stempel op de enveloppe van jouw deelnamepakket of het bonnetje dat je ontvangen hebt bij het afgeven van je e-ticket. Als marathondeelnemer is deze t-shirt inbegrepen bij je inschrijving. Je kan je T-shirt dan meteen afhalen aan de T-shirt stand.

4. Kom op tijd!
Een ontspannen start is het begin van een goede wedstrijd. Leef zo relaxed mogelijk toe naar het grote moment en bouw dus de nodige marge in om de start te bereiken, je borstnummer af te halen indien dat nog niet gebeurd is, en om je om te kleden. We raden iedereen aan om minstens 1 uur op voorhand ter plaatse te zijn.

5. Wat vind ik zondag waar?
Inschrijvingen, start, finish, toiletten, douches ? het ligt allemaal vlak bij mekaar. Maar de binnenstad van Brugge kent veel smalle straatjes en pleintjes. We gieten graag voor jou alles in een handig plannetje. Klik hier. Douches bevinden zich in secundaire school Sint-Leo Hemelsdale (Potterierei 13) op 800m van de finish.

6. Mobiliteit
Hoe geraak ik ter plaatse? Bekijk hier alle mobiliteitsinfo en volg op zondag de instructies van de politie en seingevers aub nauwgezet op.

7. Athora Cheering zones
Waar kunnen familie, vrienden, ... je aanmoedigen en toejuichen? Bij de Athora cheering zones natuurlijk! Muziek, een dj, klappers en aanmoedigingsborden zorgen voor een unieke sfeer! Waar kunnen ze terecht? De eerste cheering zone ligt in hartje Brugge, aan het Sasplein. De tweede cheering zone ligt aan de Herdersbruggestraat. Dus breng zeker je supporters mee!

8. Fietsers
De Athora Great Bruges Marathon is een loop- en wandelevenement met vanaf km 5 om de 2,5 km bevoorrading. Bovendien zullen er zo een 6.000 deelnemers aan de start staan. Ruimte voor fietsers op het parcours is er dus niet. Uit respect voor jullie medelopers vragen we met aandrang om "fietsbegeleiders" te weren. Voor jezelf misschien een comfort, maar met deze massa deelnemers zorgen ze vooral voor hinder en frustratie bij je collega's.

9. Uitslagen worden opgemaakt op basis van nettotijden.
Drummen om vooraan bij de start te staan is dus niet nodig. Ga zelf in het startvak van je beoogde tijd staan. Je tijd zal pas gestart worden bij het overschrijden van de officiële start. De totale afstand van het Halve Marathon parcours bedraagt 21,7 km. Daarom wordt de eerste +/-600 m van het parcours geneutraliseerd en start de officiële tijdsregistratie van de halve marathon (21,097 km) pas waar kilometerbord 0 zal staan.

10. Sportoase pacer team
Voor de lopers zijn er tempomakers voorzien voor zowel marathon als de halve marathon. Ze zijn in de startvakken duidelijk te herkennen aan de gekleurde vlag met hun doeltijd. Bovendien kan je aan de inschrijvingen, bij de Sportoase stand, terecht voor een polsbandje met daarop je beoogde eindtijd (en tussentijden) voor marathon en halve marathon. Zo weet je perfect of je nog 'op schema' loopt. Voor zowel je eigen loopcomfort als die van je medelopers is het het meest aangewezen om in het startvak te staan van je beoogde eindtijd en bijhorende pacer. Dit moet zorgen voor een ideaal loopcomfort voor iedereen. Klik hier voor meer info.

11. Spoorweg
Opgelet: het parcours van de marathon kruist een spoorweg (voor vrachtverkeer) ter hoogte van kilometer 19.4 en kilometer 23.7. De starttijden zijn zo opgemaakt dat zo weinig mogelijk deelnemers hier hinder van zullen ondervinden. Sta je toch voor een gesloten spoorwegovergang? Geen probleem, je tijd wordt dan automatisch geneutraliseerd tijdens deze passages. We vragen je expliciet om hier strikt de instructies van de aanwezige politie op te volgen.

12. Foodmarket
Op je startnummer zitten eveneens twee afscheurstrookjes. 1 bonnetje kan gebruikt worden om een gratis Brugse Zot af te halen. Met het andere bonnetje kan je als marathon of halve marathon deelnemer aanschuiven aan de foodmarket (open tot 17u30). Beide bonnetjes kan je enkel na de wedstrijd inleveren en dit op de specifieke standen die je hiervoor terugvindt op de Burg, ongeveer 150m voorbij de aankomst. Bewaar deze bonnetjes dus goed en vergeet hier zeker niet te passeren na je aankomst! De deelnemers aan de Family Walk kunnen hun foodbonnetje afgeven bij hun passage onderweg bij Hotelschool Spermalie.

13. Vrijwilligers
Zonder onze talrijke vrijwilligers zou dit evenement niet kunnen doorgaan. Geef de vrijwilligers ook een fantastische dag door ze bijvoorbeeld een high five te geven onderweg!

14. Respecteer te allen tijde de regels
De tijdslimieten voor lopers bedragen 5u (marathon) en 3u (halve marathon). Op bevel van de politie zullen de wegen weer opengesteld worden voor het verkeer op basis van deze tempo's. Loop je trager? Geen probleem, maar dan moet je je net zoals de wandelaars strikt aan de verkeersregels houden. Daarnaast vragen we wandelaars om uiterst rechts te houden wanneer ze worden ingehaald door lopers.

15. Have Fun
Misschien wel de beste ultieme tip die we je kunnen meegeven! Vergeet vooral niet plezier te hebben en te genieten van de prachtige omgeving. Maak er samen met jouw medelopers en -wandelaars een onvergetelijke dag van!