Sport.be

Cyclisme

Thibaut Courtois over kritiek: 'Lees geen kranten en rustig gebleven'

13.11.2019 | Ward Bollen

Belga

Thibaut Courtois heeft bij Real Madrid al vijf wedstrijden op rij geen doelpunt meer geslikt, alle competities meegerekend. Hij pakte de laatste weken ook met belangrijke saves uit, en antwoordde zo op de kritiek die hij tevoren kreeg.

Al heeft hij zich de commentaren nooit aangetrokken, vertelde hij woensdag op een persmoment in het oefencentrum van de Rode Duivels in Tubeke. De nationale ploeg startte er de voorbereiding op de laatste EK-kwalificatiematchen tegen Rusland en Cyprus.

"Ik lees geen kranten", zei Courtois op de vraag hoe hij de laatste maanden met de kritiek is omgegaan, vooral in de Spaanse pers. "Het enige waar ik aandacht aan besteed, is wat mijn trainer, mijn ploegmaats en de mensen die weten wat het is om doelman te zijn zeggen. Wie nooit keeper is geweest, weet niet hoe het eraan toe gaat. Vooral na de 3-0 bij PSG en de 2-2 tegen Club Brugge kreeg ik kritiek, maar in die laatste wedstrijd moest ik vervangen worden omdat ik ziek was. Ik bleef er altijd rustig onder en voelde dat ik goed was."

Courtois beschouwt zichzelf nog altijd als een van de beste doelmannen ter wereld. "Het is ook daarom dat ik kritiek krijg. Als je niet bij de besten bent en je slikt doelpunten, zal niemand iets schrijven, omdat ze ervanuit gaan dat het normaal is. Als je bij de besten behoort, denken de mensen dat je alles zal stoppen."

Bij de nationale ploeg moest Courtois zich al zeven wedstrijden niet meer omdraaien, sinds de eerste kwalificatiespeeldag tegen Rusland. "Het zou leuk zijn om dat nog twee wedstrijden vol te houden, maar ik win liever met 2-1 of zelfs 4-3, dan 0-0 gelijk te spelen. Natuurlijk blijft het als doelman leuk om de nul te houden."

COBBAUT

Ook kersvers Rode Duivel Elias Cobbaut stond woensdag de pers te woord in Tubeke. De verdediger van Anderlecht had zijn selectie niet zien aankomen. "Het heeft mij wat verrast, ik verwachtte me er niet meteen aan", vertelde de 21-jarige Cobbaut. "Het is fantastisch. Ik heb bij Anderlecht al hoogtes en laagtes gekend, maar de laatste weken acteer ik op een goed niveau."

Cobbaut was danig onder de indruk van zijn selectie, dat hij die avond moeite had om bij de les te blijven op het veld van Zulte Waregem. "De avond van je eerste selectie is het niet makkelijk om geconcentreerd te blijven", bekende hij.

Door de afwezigheid van de geblesseerde Jan Vertonghen en Vincent Kompany, en mogelijk ook Thomas Vermaelen, zou de linksvoetige Cobbaut wel eens speeltijd kunnen krijgen. "Als dat zo is, zal ik mijn best doen. Bij Anderlecht sta ik nu centraal, maar ik kan ook op de flank mijn ding doen. Aan het EK denk ik nu nog niet. Ik wil eerst genieten van deze ervaring en leren van mijn ploegmaats."

Hier en daar werden de wenkbrauwen gefronst bij de selectie van de Anderlecht-verdediger, maar daar ligt Cobbaut niet wakker van. "Over elke voetballer zijn al positieve en negatieve dingen gezegd. Ik luister alleen naar wie dicht bij me staat."

Facebook

Twitter

Ne manquez pas

Plus