Luka Pibernik was zaterdag de verrassende winnaar in Lanaken. De Sloveen troefde in de sprint Mark McNally en Bert Van Lerberghe af. Wat moet u verder onthouden van de zesde etappe?

SPRINTERSPLOEGEN GOKKEN OPNIEUW (EN VERLIEZEN)


Na de ontregelde sprint in Ardooie hadden de sprintersploegen hun lesje wel geleerd. Zo dacht iedereen toch. In de etappe van Riemst naar Lanaken werd er opnieuw zwaar gegokt. En verloren. Giaccomo Nizzolo strandde op vijf seconden van dagwinnaar Luka Pibernik. Laatste kans op een spurtzege verkeken, want zondag komt de laatste rit aan op de Vesten in Geraardsbergen. Spek voor de bek van de klassieke renners. 

VAN LERBERGHE OP ROZEN

Zijn inspanningen voor het strijdlustklassement kostten hem allicht een kans op een WorldTour-zege, maar Van Lerberghe had ook nooit verwacht dat de vlucht het zou uitzingen tot aan de streep. De renner van Topsport Vlaanderen-Baloise ging al voor de derde dag in een week tijd mee in een ontsnapping en sprokkelde een pak punten aan de Primus Checkpoints. Zijn voornaamste concurrent Mark McNally kroop in zijn wiel, maar zag de achterstand op Van Lerberghe oplopen tot elf punten. Als de Brit de groene trui nog wil veroveren, zal hij vandaag opnieuw in de aanval moeten trekken. Geen sinecure. Net als Van Lerberghe reed de renner van Wanty-Groupe Gobert al drie dagen in het offensief. 

PERFECTE DAG VOOR DENNIS EN BMC

De zesde etappe kreeg voor Rohan Dennis en BMC het gedroomde scenario: een vroege vlucht, geen gebikkel om seconden in de Gouden Kilometer en de vluchters die streden om de dagzege én de bonificatieseconden. Concurrent Peter Sagan blijft zo op 27 seconden van de Australiër. De Slovaak zal zondag met een stevig kunstje moeten uitpakken, wil hij die kloof nog dichtfietsen. 

BELGEN WACHTEN NOG OP OVERWINNING

Voor Nederland kon de Eneco Tour niet beter beginnen dan met een overwinning van nationaal kampioen Dylan Groenewegen. In 2014 en 2015 waren de Belgen nog goed voor respectievelijk drie en twee ritzeges en twee eindzeges voor Tim Wellens, dit jaar dreigt het een kaal rapport te worden. Geraardsbergen is de laatste kans voor Greg Van Avermaet en co. Een jaar zonder zege zou trouwens niet uitzonderlijk zijn. Ondanks de 15 zeges in de voorbije tien jaar moest België het drie keer (2010, 2012 en 2013) stellen zonder winst.