Op een zinderende slotdag heeft Niki Terpstra de Eneco Tour naar zijn hand gezegd. De 32-jarige Nederlander werd na een uitgeregende finale tweede achter Edvald Boasson Hagen op de Vesten in Geraardsbergen en snoept de eindwinst af van Rohan Dennis, die door een val werd uitgeschakeld.

Het duurde even voordat de vroege vlucht tot stand kwam, maar na 65 kilometer konden toch negen renners zich losrukken. Opvallendste naam was ongetwijfeld Tim Wellens, winnaar van de voorbije twee edities. Hij nam samen met Roy Curvers (Giant-Alpecin), Lars-Petter Nordhaug (Team Sky), Carlos Verona (Orica-BikeExchange), Ruslan Tleubayev (Astana), Marc Sarreau (FDJ), Winner Anacona (Movistar), Brian Van Goethem (Roompot Oranje Peloton) en Simone Antonini (Wanty-Groupe Gobert) een voorsprong van ruim twee minuten.

De dichtst geplaatste vluchter in het klassement was Anacona. De Colombiaan van Movistar stond 33e op 1'07 van leider Rohan Dennis. Heel veel ruimte kregen de vluchters dan ook niet en in gestrekte draf ging het richting heuvelzone. Via de Hurdumont, D'Houppe, Tenbosse en Denderoordberg ging het richting eerste passage op de Muur, waar het peloton drie keer passeerde om uiteindelijk een vierde keer te finishen op de Vesten. De voorsprong van de negen leiders bedroeg op dat moment nog ruim twee minuten.

Bovenop die eerste passage van de muur lag de eerste Primus Checkpoint sprint te wachten. Leider in het Primus strijdlustklassement Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise) maakte geen deel uit van de kopgroep, maar zijn groene trui was veilig en de jonge Belg stak het eindklassement op zak. Na die eerste doortocht nam Tinkoff het heft in handen. De ploeg van Peter Sagan bracht het peloton terug tot op een minuut van de koplopers. Voor Wellens ging het in de kopgroep niet snel genoeg. De Belg gooide ruim de helft van de kopgroep overboord en enkel Curvers, Nordhaug, Verona en Anacona konden aanpikken.

Met de volgende passage aan de finish in zicht gingen de hemelsluizen in Geraardsbergen open. Het sein voor Wellens om nog eens door te trekken. Met succes, want zijn vier metgezellen konden het tempo van de Belg niet volgen. Terwijl Wellens alleen doorstoomde werd de sterk uitgedunde favorietengroep opgeschrikt door een val. Grootste slachtoffers waren niemand minder dan leider Dennis en de Nederlander Lars Boom (Astana). Beiden stonden ruim een halve minuut te voet en moesten achtervolgen.

Het druilerige weer gooide in de laatste vijftig kilometer het hele wedstrijdverloop overhoop. Wellens werd opgeslokt en de favorietengroep verbrokkelde. Een groepje van negen renners - met daarbij Terpstra (best geplaatst op 27 seconden), Naesen, Greipel, Van Poppel, Sutterlin en Boasson Hagen - ging vooruit rijden, maar ook daar liep het mis. Greipel en Van Poppel schoven onderuit in de bocht en vielen letterlijk weg. De zeven overgebleven koplopers draaiden goed rond en een groepje van negen renners zette de achtervolging in. Daarbij onder andere Sagan, Greipel, Dumoulin, Degenkolb, Stybar en Debusschere.

Op de laatste passage op de Muur moesten Juul Jensen en Lutsenko vooraan de rol lossen en op de daaropvolgende Bosberg nam Terpstra 9 gouden seconden tijdens de Eneco Gouden Kilometer. De Nederlander dook samen met Jungels, Naesen, Sutterlin en Boasson Hagen de laatste tien kilometer in. Een achtervolgende groep met Sagan volgde op een 45 seconden en zou nooit meer terugkeren.

De Denderoordberg, op zes kilometer van de finish, betekende het einde voor Sutterlin in de kopgroep. Naesen, Boasson Hagen en Terpstra begon samen aan de slotklim op de Vesten en het was Boasson Hagen die zich de sterkste toonde. Terpstra werd tweede, Naesen derde. Tom Dumoulin en Greg Van Avermaet vervolledigden even later de top vijf.

In het eindklassement snoept Terpstra de zege af van Dennis. Naesen springt na een schitterende etappe naar de tweede plaats. Sagan eindigt derde.