Luka Pibernik heeft zaterdag de voorlaatste etappe in de Eneco Tour gewonnen. De 22-jarige Sloveen van Lampre-Merida rondde een vroege vlucht knap af in een sprint met vijf. Rohan Dennis start zondag als leider aan de slotrit.

Net als de voorbije dagen was de zon ook in Riemst weer van de partij. Het mooie weer en een aantrekkelijke etappe konden de Australiërs Heinrich Haussler en Alexander Edmondson niet overtuigen om te starten. Zij verschenen niet meer aan de start. Van de 168 overgebleven renners trokken er 6 al snel ten aanval. Chad Haga (Giant-Alpecin), Luka Pibernik (Lampre-Merida), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise), Berden De Vries (Roompot-Oranje Peloton) en Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert) verzamelden een voorsprong van ruim 4 minuten.

Vooral de aanwezigheid van Van Lerberghe en McNally was weinig verrassend. De Belg van Topsport Vlaanderen-Baloise en de Brit van Wanty-Groupe Gobert bieden elkaar al dagen het hoofd in de strijd om het Primus strijdlustklassement. De eerste sprint na 65,3 werd gewonnen door Van Lerberghe, die zijn voorsprong in het klassement vergrootte tot 5 punten.

In het peloton leidde BMC de dans. Het team van leider Rohan Dennis kon het prima vinden met de koerssituatie en leek niet van plan de kopgroep snel te willen grijpen. De voorsprong bleef tientallen kilometers schommelen tussen drie en vijf minuten, maar zakte bij het ingaan van de finale tot 2:30. Op de beklimming van Bois la Dame schudde Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) aan de boom. De Belg vond Daniel Oss (BMC) en Jack Bauer (Cannondale) in zijn wiel, maar het trio werd snel gegrepen. Op de daaropvolgende beklimming Rue Saivelette werd het peloton opnieuw op een lint getrokken, maar grote breuken kwamen er niet.

In gestrekte draf doken koplopers en peloton de laatste vijftig kilometer in. Voor Patrick Bevin (Cannondale) ging het niet snel genoeg. De Nieuw-Zeelander trok alleen in de tegenaanval, maar zou later weer ingelopen worden. De koplopers, die hun voorsprong van 2:30 consolideerden, naderden intussen de Gouden Kilometer (op 25km van de finish) en het was Haga die met 9 seconden de grote slokop was.

Met nog 20 kilometer op de teller bedroeg de voorsprong van de vluchters, zonder de geloste De Vries, nog steeds 1:40. Het sein voor Tinkoff en Astana om vol gas te geven. Op de Muizenberg trok Tony Martin (Etixx-Quick Step) door, maar Dennis gaf geen krimp en zette zich in het wiel van de Duitser. Door de activiteit in het peloton slonk de voorsprong, maar de vijf overgebleven vluchters bereikten wel nog de tweede Primus Checkpoint sprint en Van Lerberghe was opnieuw de snelste.

In de slotfase bundelden Tinkoff, Katusha en Lotto-Soudal de krachten om het gat op de kopgroep te dichten. De voorsprong slonk mondjesmaat en op 2 kilometer van de finish werden Haga en co gegrepen. In de oplopende sprint toonde Pibernik zich de snelste, voor McNally en Van Lerberghe. De leiderstrui van Dennis kwam nooit in gevaar.