Dylan Groenewegen heeft zijn eerste WorldTour-zege beet. De 23-jarige Nederlandse kampioen won de eerste rit van de Eneco Tour. "Een koers in eigen land winnen voor een Nederlandse WorldTour-ploeg, dat is heel mooi", klonk het na afloop.

Groenewegen, die dinsdag als leider start in de tijdrit, sprintte in Bolsward sneller dan Bouhanni en Sagan. "Dat het in de eerste etappe meteen lukt, is geweldig. Dit is een mooie beloning voor het harde werk. De sprint wast best lang en hectisch, op een brede weg. Het was moeilijk in te schatten wanneer je moest aanzetten. In de slotkilometer schoof ik mee in het treintje van Orica en vervolgens haakte ik aan bij Nizzolo. En ik kwam er als beste uit."

Dat de openingsetappe voor de sprinters zou zijn, stond vooraf in de sterren geschreven. "Dit was inderdaad echt iets voor sprinters. Bovendien stond er nauwelijks wind. Van waaiers was dus ook geen sprake. De volledige top tien bestaat uit snelle sprinters. Dat zegt genoeg."
 
Dat Groenewegen enkele wereldtoppers versloeg, is een opsteker met het WK in het vooruitzicht. "Ik kreeg veel kritiek na de Tour, omdat het daar niet lukte. Maar de Tour was een leerproces. Ik probeer steeds beter te doen en nu heb ik een WorldTour-zege op zak. Ik hoop natuurlijk naar het WK te gaan en. Als ik geselecteerd wordt, dan moet het podium het doel zijn."