Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Nederlandse kampioen van LottoNL-Jumbo sprintte in Bolsward sneller dan Nacer Bouhanni (Cofidis) en Peter Sagan (Tinkoff). Groenewegen is ook meteen de eerste leider.

Vijf renners kleurden de vlucht van de dag. Daarbij drie Belgen. Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Bart Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Laurens De Vreese (Astana) kregen het gezelschap van de Nederlander Brian van Goethem (Roompot Oranje Peloton) en de Italiaan Matteo Bono (Lampre-Merida).

Het vijftal verzamelde al snel een voorsprong van 4:30. Terwijl Van Lerberghe de eerste Primus Checkpoint Sprint won, voerde Etixx-Quick Step, voor de snelle mannen Marcel Kittel en Tom Boonen, in het peloton het commando. En de sprintersploegen namen geen enkel risico. De voorsprong van de kopgroep zakte richting finale tot 2:20.

Van Lerberghe nam nog net het tweede Primus Checkpoint en ook de Gouden Kilometer, op 20 kilometer van de finish, namen de vluchters voor hun rekening. In die Gouden Kilometer liggen 9 bonificatieseconden (3x3 seconden verspreid over drie sprints binnen een kilometer) te wachten en het was Backaert die nog het meeste in de tank had. De Belg won twee van de drie sprints en nam zes seconden. De Vreese verzamelde vijf seconden, Bono drie seconden en Van Lerberghe en Van Goethem ieder twee seconden.

Intussen werd in het peloton het tempo stevig opgevoerd. Met nog vijftien kilometer op de teller dook de voorsprong onder de minuut en op drie kilometer van de finish werden alle vluchters netjes gegrepen. In de daaropvolgende sprint stond er geen maat op Groenewegen, die van ver kwam en het indrukwekkend afmaakte. Bouhanni werd tweede, Sagan derde. De Noren Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff vervolledigen de top vijf.

Groenewegen is dankzij de tien bonificatieseconden aan de meet ook meteen de eerste leider. Backaert, die onderweg zes seconden sprokkelde, staat samen met Bouhanni tweede.