Na de succesvolle passage van de Baloise Belgium Tour in Bornem vorig jaar, met de ploegenpresentatie en de proloog die gewonnen werd door Matthias Brändle, zal Bornem in 2016 gastgemeente zijn van de Eneco Tour.

Op zondag 25 september zal de 7de etappe van de Eneco Tour vertrekken in Bornem. De gemeente en organisator Golazo sports hebben daarrond een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Na de presentatie van de renners en daaropvolgende start wordt eerst een lokale lus gereden met de eerste tussensprint van de dag ter hoogte van de startplaats. Daarna rijdt het peloton via de heuvelzone van de Vlaamse Ardennen naar Geraardsbergen, waar beslist wordt over de eindwinst.

Bornem knoopte in 2015 opnieuw aan met zijn rijke wielerverleden. De wielertraditie van Bornem gaat terug tot de jaren '70. In 1972 (toen Walter Godefroot Eddy Merckx vloerde in de sprint) en in 1974 (toen Roger Swerts won) vond het BK wielrennen in Bornem plaats. Twee jaar later streek de Ronde van Frankrijk neer in Bornem. De rit vertrok in het Franse Le Touquet en het was Hennie Kuiper die zegevierde op de Puursesteenweg. In 1978 werd het WK wielrennen voor universitairen georganiseerd in Bornem. In datzelfde jaar was er ook een natourcriterium met Roger De Vlaeminck als winnaar. In 1986 (bij de mannen) en in 1993 (bij de vrouwen) organiseerde Bornem een ritaankomst in de toenmalige Ronde van België. En in 2006 tot slot was er een rit in de Eneco Tour.

En niet alleen qua wedstrijdorganisatie heeft Bornem een rijke wielertraditie. Ook heel wat wielerkampioenen komen uit Bornem:

- Eddy Pauwels: Meervoudig ritwinnaar in de Tour in het begin van de jaren '60 en drager van de gele trui.
- Martin Van den Bossche: Compagnon van Eddy Merckx tijdens zijn Tourzeges.
- Karel Rottiers: Kampioen van België bij de nieuwelingen in 1969, één jaar na zijn broer John Rottiers, en ritwinnaar in de tour van 1975. - Frank Van de Vijver: ex-profwielrenner en 3de op het WK voor amateurs in 1985.
- Arthur Van de Vijver: Winnaar van verschillende profwedstrijden en ritwinnaar in de Vuelta.
- Heidi Van de Vijver: leading lady van het Belgisch vrouwenwielrennen tussen 1990 en 2000.