Lanaken zal de volgende 3 jaar als aankomstplaats fungeren voor een rit in de Eneco Tour. Het gemeentebestuur heeft een overeenkomst gesloten met organisator Golazo. Lanaken wil de volgende jaren werk maken van een imago als 'fiets- en wielervriendelijke gemeente'.

De Eneco Tour is de enige meerdaagse rittenwedstrijd in Nederland en Belgiƫ die deel uitmaakt van de UCI World Tour en de enige wedstrijd in de wereld die klimaatneutraal wordt georganiseerd. In 2016 zal de 12de editie worden gereden van maandag 19 tot en met zondag 25 september. Op zaterdag 24 september is de finish van een rit in lijn over +/- 180 km voorzien in het centrum van Lanaken. Ook in 2018 en 2019 is Lanaken een aankomstplaats voor de Eneco-rittenkoers.

Schepen van Citymarketing Mark Curvers: "Met de komst van de Eneco Tour halen we 'beleving' naar Lanaken. We wilden een groot evenement in Lanaken en het is dus deze prestigieuze wielerwedstrijd geworden. Dit sluit ook perfect aan bij ons streven om werk te maken van een imago als 'fiets- en wielervriendelijke gemeente'. De overeenkomst geldt voor 3 jaar. Ook in 2018 en 2019 zal de Eneco Tour in Lanaken een aankomst organiseren."

De Eneco Tour valt dit jaar op een ideaal moment. Enkele weken na de Olympische Spelen maar tegelijk ook enkele weken voor de wereldkampioenschappen wielrennen in Qatar. Hierdoor is de Eneco Tour voor de profploegen de ideale voorbereidingswedstrijd op dat WK.

Schepen Mark Curvers: "Belangrijk ook om te weten is dat de organisatie heel wat mensen op de been brengt. Men heeft 250 tot 300 hotelkamers nodig in Lanaken en omgeving en dat voor 2 nachten aangezien men de dag ervoor in en rond Sittard zal koersen. Ook de horeca zal inkomsten genereren uit het evenement waardoor ook de lokale economie haar voordeel hieruit haalt."

Nog dit: de wedstrijd wordt live uitgezonden op Sporza en Eurosport. Er is bovendien niet alleen de hoofdwedstrijd van de profrenners. Er komt ook een Eneco KidsRide waar 200 kinderen tussen 7 en 12 jaar zich kunnen uitleven op en naast het parcours van de wedstrijd.