Blankenberge, dé gezinsbadplaats bij uitstek aan de Belgische Kust, heeft besloten om in 2016 verder in te zetten op wielrennen door de Eneco Tour naar de kustgemeente te halen. Op woensdag 21 september zal de derde etappe van de Eneco Tour vertrekken in Blankenberge.

De kustgemeente en organisator Golazo sports hebben daarrond donderdagmiddag een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Na de start op de Grote Markt wordt eerst een lokale lus gereden met tussensprint ter hoogte van de startplaats.

Blankenberge biedt zo de vele wielerliefhebbers een mooie sportieve happening in het centrum. Eerder dit jaar was Blankenberge ook al startplaats voor een rit in de Eurometropole Tour.

De Eneco Tour is de enige meerdaagse rittenwedstrijd in Nederland en België die deel uitmaakt van de UCI World Tour, 's werelds hoogste wielercompetitie en de enige wedstrijd in de wereld die klimaatneutraal wordt georganiseerd. In 2016 wordt de twaalfde editie gereden, uitzonderlijk - omwille van de Olympische Spelen in Rio in augustus - van maandag 19 tot en met zondag 25 september.

Katrien Van Ryssel, schepen voor sport van de gemeente Blankenberge: "Tijdens de zomermaanden is onze toeristische badstad zeer geliefd bij duizenden vakantiegangers die massaal afzakken naar ons mooie Noordzeestrand. Het verplaatsen van de Eneco Tour in 2016 naar september is voor Blankenberge een opportuniteit om een contract met Golazo sports te ondertekenen voor een rit van de Eneco Tour. De start van een etappe van 's werelds hoogste wielercompetitie zal Blankenberge in de nazomer periode een internationale uitstraling geven op sportief vlak, maar terzelfdertijd ook voor de nodige toeristische promotie zorgen voor onze kustgemeente."

Patrick De Klerck, burgemeester van de gemeente Blankenberge: "In een badstad als Blankenberge neemt het beleidsdomein sport een zeer belangrijke plaats in. Als stadsbestuur hebben we de taak om een kader te scheppen zodat sportbeleving kan gestimuleerd worden voor de verschillende doelgroepen. Blankenberge is een bruisende sportstad en deze hoogvlieger binnen de wielersport zal zeker een prachtig uitgangsbord betekenen."

Rob Discart, koersdirecteur: "We zijn verheugd over de samenwerking met de stad Blankenberge, waar we kunnen spreken van een duidelijke 'win-win'. Blankenberge was in het verleden al betrokken bij de organisatie van heel wat wielerwedstrijden en kon steeds op een flinke publieke belangstelling rekenen. Ook bij de bestuurders en de middenstand blijkt er veel enthousiasme voor deze samenwerking. De Eneco Tour is een wielerwedstrijd van het hoogste niveau die de beste wielerploegen aantrekt, een prachtig kader creëert bij de start en tevens zorgt voor een ruime uitstraling. Dit zal ongetwijfeld zorgen voor een belangrijke ondersteuning van de beeldvorming van sportstad Blankenberge en het zal de wielerfans motiveren om af te zakken naar deze mooie badstad op woensdag 21 september. Ik kijk er alvast naar uit!"