De vijfde etappe van de Eneco Tour werd er eentje om duimen en vingers van af te likken. Johan Le Bon boekte de mooiste dagwinst uit zijn carrière en Wilco Kelderman is de nieuwe leider. Maar wat moet u nog onthouden van vrijdag?

Natte finale

Bij de start in Riemst werd het peloton nog getrakteerd op een leuk zonnetje, maar in volle finale van de vijfde rit gingen de hemelsluizen helemaal open. En dat speelde in de kaart van de twee vluchters. De heroïsche weersomstandigheden ontregelden de achtervolging en Le Bon en Van Baarle roken hun kans. Met succes.

Le Bon kent Van Baarle

Le Bon en Van Baarle bleken vrijdag uitstekende 'compagnons de route'. Hoewel hij flink anderhalf jaar ouder is, kent Le Bon de Nederlander vrij goed. "Ik ken hem van bij de jeugd en ik weet tot wat hij in staat is", aldus de Fransman. "De sprint wilde ik niet afwachten. Ik had gezien dat hij extra voorzichtig was in de bochten. Daar heb ik gebruik van gemaakt."

Wissel van de wacht

Op het podium in Sittard-Geleen mocht opnieuw een Nederlander van LottoNL-Jumbo de witte leiderstrui aantrekken. Wilco Kelderman startte in Riemst met vier seconden achterstand op zijn ploegmaat Jos van Emden. Dankzij een knappe vijfde plaats wist Kelderman de trui gisteren af te snoepen. Maar comfortabel zit het witte stof nog niet. Van Baarle volgt op amper 1 seconde en Le Bon op 8 seconden. Ook Tim Wellens (19"), Lars Boom (20"), Greg Van Avermaet (26") en Philippe Gilbert (29") liggen op de loer.

Indrukwekkende Greipel

André Greipel zorgde vrijdag misschien wel voor het meest indrukwekkende beeld. De Duitser van Lotto-Soudal verrichte diep in de finale berenwerk voor zijn kopman Wellens. Niet alleen op het vlakke, maar ook op de hellingen ging de 'Gorilla' verschroeiend tekeer. Greipel bracht zo heel wat favorieten in de problemen.