Tim Wellens heeft zaterdag op magistrale wijze de koninginnenrit naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto-Soudal rondde een 25 kilometer lange solo af en neemt de leiderstrui over van Kelderman.

Na twintig kilometer ontstond de vlucht van de dag. Vijf renners trokken er samen op uit. De namen: Sébastien Turgot (AG2R), Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Jan Polanc (Lampre-Merida) en Matthias Brändle (IAM Cycling). Het vijftal kreeg om en bij de vijf minuten cadeau, maar hoger liep de voorsprong niet op. Nog voor de ontsnapping plaatsvond werd er gesprint voor het Primus strijdlustklassement. Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) nam tien punten en sprong zo over Jesper Asselman (Roompot) naar de leiding in het klassement.

In het peloton nam LottoNL-Jumbo het voortouw. Op de Côte de Saint-Roch, Op 69 kilometer van de streep, ging het tempo de hoogte in. In de uitloper van de pittige helling waagden acht renners hun kans. Van Avermaet (BMC), Benoot (Lotto-Soudal), Bakelants (AG2R), Lutsenko, Grivko, (Astana), Tanner (IAM Cycling) en Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) verzamelden snel een halve minuut, maar het feestje ging niet door. Door die actie was de voorsprong van de koplopers wel geslonken tot onder de minuut. Zij werden op de Côte Rue Bois des Moines gegrepen door de 19-koppige favorietengroep, waar Boom (Astana) de grootste afwezige was.

In de volle finale regende het aanvallen. Vooral een uitval van Geschke (Giant-Alpecin) en Rogers (Tinkoff-Saxo) deed de kopgroep verbrokkelen. Het leidersduo had bij het ingaan van de laatste ronde 18 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, waar Kelderman (LottoNL-Jumbo) moeilijke tijden beleefde. Een nieuwe aanval van Wellens (Lotto-Soudal) op 25 kilometer deed de Nederlandse leider kraken. Wellens dichtte de kloof op de twee leiders en de Belg sprokkelde negen gouden seconden in de Gouden Kilometer.

De aanval van Wellens bleek meteen de juiste. De voorsprong groeide en in de achtervolging waren de vaten leeg. Net als vorig jaar, toen Wellens op La Redoute de macht greep, zette de Lotto-Soudalrenner de koninginnenrit op magistrale wijze naar zijn hand. Van Avermaet werd op 49 seconden seconden tweede, Geschke werd derde. Wellens neemt ook de leiderstrui over van Kelderman. In het klassement leidt de Belg met 1'03" voorsprong op Van Avermaet. Kelderman volgt als derde op 1'17".