De Eneco Tour strijkt vandaag in België neer. Op het menu: een etappe over 172 kilometer tussen Beveren en Ardooie. Mag Asselman straks opnieuw het podium op of snoepen Greipel of Viviani hem de leiderstrui af? Maar eerst: wat moet u onthouden van de tweede etappe?

Primeur voor Roompot Oranje Peloton

Nog geen enkele koers hadden ze dit jaar gewonnen, de jongens van Roompot Oranje Peloton. Maar aan de aankomst in Breda ging het team van Michael Boogerd wel met alle aandacht lopen. De 25-jarige Jesper Asselman trok voor de tweede dag op rij in de aanval, veroverde negen bonificatieseconden in de Gouden Kilometer en snoepte de leiderstrui van Elia Viviani af. Een leider in een WorldTour-wedstrijd, een primeur voor Roompot Oranje Peloton. En dat dan nog in Breda, waar dag op dag een jaar eerder het team werd gelanceerd.

Primeur voor Roompot Oranje Peloton (bis)

Ook voor de start waren veel ogen gericht op Roompot Oranje Peloton. Vooral op de fietsen van renners Tim Kerkhof en Berden de Vries. Zij reden voor het eerst in een WorldTour-wedstrijd rond met schijfremmen. De UCI had testen toegelaten tijdens officiële wedstrijden in augustus en september. Team Roompot en Isaac gingen met de primeur lopen.

Gouden handdruk van Gilbert

Opnieuw spektakel in de Gouden Kilometer. Philippe Gilbert gooide een bommetje in het peloton en verzamelde in het spoor van de twee vluchters nog twee belangrijke bonificatieseconden. Andriy Grivko snoepte de wereldkampioen van Valkenburg er tussendoor nog eentje af, maar de twee apprecieerden elkaars strijdlust en beëindigeden hun gevecht op twee wielen met een 'gouden handdruk'. Wat extra kleur in de koers, het wordt ook geapprecieerd door de kenners. "Geef die bedenker van de Gouden Kilometer een standbeeld", opperde Sporza-commentator Renaat Schotte.

Familiebezoek voor Boom

Lars Boom wilde 's ochtends zo snel mogelijk het startpodium verlaten en gunde omroeper Cees Maes geen tijd om hem op de rooster te leggen. De hardrijder van Astana had een goede reden. Zijn vrouw en twee kinderen waren op bezoek in Breda. Cees polste even later dan maar naar de twee 'oogappels' van Tom Boonen. "Die zitten nog in Mol. Of ik ze al gebeld heb? Ze hebben nog geen telefoon", grapte de goedlachse Belg.