De Nederlandse held van de dag was met voorsprong Jesper Asselman. De 25-jarige renner veroverde dankzij zijn vlucht met de Belg Gijs Van Hoecke de witte leiderstrui. Exact een jaar na de lancering van Roompot Oranje Peloton.

Toeval bestaat niet. Dag op dag een jaar geleden werd in Breda Roompot Oranje Peloton boven de doopvont gehouden. Op exact dezelfde locatie mocht Jesper Asselman de witte leiderstrui in de Eneco Tour aantrekken.

Geplande vlucht

Asselman legde de basis voor zijn triomf met een tweede ontsnapping in twee dagen al na twee kilometer koos hij met Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) voor de vlucht vooruit. Van Hoecke nam de Primus Checkpoints voor zijn rekening, Asselman veroverde negen seconden in de Gouden Kilometer.

"We hadden een plannetje", verklapt de Zuid-Hollander. "Michael Boogerd stelde voor om in de Gouden Kilometer weg te springen. Al lachend zei ik dat ik wel opnieuw voor de ontsnapping zou kiezen. Super dat het dan ook nog lukt."

Onwezenlijk

"Het is onwezenlijk dat ik hier nu in die witte trui zit. Dat ik aan de leiding sta in een WorldTour-wedstrijd. Samen met mijn kamergenoot Berden De Vries had ik wel uitgerekend wat er zou gebeuren als ik vandaag negen bonificatieseconden pakte, maar dit had ik nooit durven dromen. Ik ben nog maar acht maanden prof."

Roompot Oranje Peloton pakte dit jaar nog geen enkele overwinning, maar met de leiderstrui van Asselman, die ook het strijdlustklassement aanvoert, maakt veel goed. "We hebben ons dit jaar al veel getoond en nu gaan we gewoon hard blijven werken voor die ritzege."

Man voor het Vlaamse werk

"Of ik morgenavond nog steeds aan de leiding sta? Het zal heel lastig worden. Er rijden hier veel snelle jongens rond. Greipel en Viviani mogen al niet winnen of tweede worden. Maar één ding is zeker: ik ga niet aanvallen", aldus Asselman, die zich omschrijft als een renner voor het Vlaamse werk.