De Eneco Tour start in 2015 op klassieke sportbodem. De openingsetappe op 10 augustus voert de enige meerdaagse UCI WorldTour wedstrijd van Nederland en België over een parcours dat is geënt op de mythische Elfstedentocht.

Vanaf zondag 9 augustus is het internationaal wielerpeloton te gast in Friesland voor de start van de Eneco Tour 2015. Op zondag worden de deelnemende ploegen in het centrum van Bolsward voorgesteld op een groot podium en worden er tal van fietsactiviteiten voorzien.

Maandag vormt de 'mythische Elfstedentocht' het decor voor de eerste rit in lijn, die start en aankomt in Bolsward. De etappe loopt langs tal van steden bekend van deze Elfstedentocht

De Eneco Tour is toe aan de elfde editie in de UCI WorldTour. De parcoursbouwers streven ernaar om een ronde te organiseren die tot de laatste dag spannend is en die kans biedt aan de klassieke renners om te strijden om de winst in het eindklassement. Om die reden past Friesland uitstekend in de plannen.

Joop Atsma, initiatiefnemer en mede-organisator: "We zijn al jaren bezig om de Eneco Tour, de belangrijkste etappewedstrijd in Nederland en België, naar Friesland te halen. Friese renners als Pieter Weening, Bauke Mollema en onder meer Lieuwe Westra verdienen dit", aldus Atsma.

Hij hoopt dat 2015 het begin van een nieuwe traditie wordt. "In 2018 is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Wat ons betreft gaan sport en cultuur de komende jaren hand in hand. We proberen de komende jaren alle steden actief in het programma te betrekken."

Sportwethouder Durk Stoker: "De gemeente Súdwest-Fryslân heeft maar liefst 6 van de Friese Elfsteden binnen haar gemeentegrenzen. Bolsward is ieder jaar op pinkstermaandag de fietsstad van Fryslân met de start en finish van de fiets-elfstedentocht. Een prachtige tocht door het Friese landschap waar jaarlijks duizenden wielrenners aan meedoen, toegejuicht door nog veel meer mensen langs de route. Ik ben er trots op dat nu ook de renners van de belangrijkste wieleretappewedstrijd van Nederland en België kennis gaan maken met deze prachtige route en de sfeer die bij het rijden van deze tocht hoort."

"De start van de Eneco Tour in Fryslân is een buitenkans voor Bolsward, Súdwest-Fryslân en Fryslân. Mede door de fantastische inzet vanuit de provincie en de organisatie bieden we hiermee een prachtig passend podium voor de start van de Eneco Tour 2015!"

Rob Discart (wedstrijddirecteur en organisator): "We proberen het beste dat Nederland en België op fietsgebied te bieden hebben te combineren. Deze start draagt hier natuurlijk heel erg aan bij. Vanuit deze historische sportgrond, met een ijzersterke wielerband vanuit het criterium van Surhuisterveen, rijden we straks via onder meer Brabant, Limburg en de Ardennen naar de Muur van Geraardsbergen. Een parcours dat de Lage Landen van noord tot zuid doorkruist. We bieden daarmee zoveel mogelijk wielerfans en in 2015 ook in het noorden van Nederland de kans om de beste ploegen ter wereld aan het werk te zien."