Eneco Tour 2015 - Een memorabel parcours
Belga
Het parcours van de Eneco Tour, die van 10 tot en met 16 augustus 2015 verreden wordt, is bekendgemaakt. De 11de editie zal van start gaan in Bolsward en eindigen in Geraardsbergen.

De Eneco Tour is de enige meerdaagse rittenwedstrijd in de UCI WorldTour competitie in Nederland en België en de enige wielerwedstrijd in de wereld die klimaatneutraal wordt georganiseerd.

Van Friesland in het hoge noorden van Nederland tot de provincie Luxemburg in het diepe zuiden van België: nooit eerder strekte het parcours van de Eneco Tour zich zo wijd over de Lage Landen uit. 'Le grand départ' van de Eneco Tour vindt dit jaar plaats in de provincie Friesland, in de stad Bolsward, bekend van de Elfstedentocht. Voor de tweede en derde etappe trekt de karavaan naar Noord-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen voor twee ritten in lijn. Donderdag is er een individuele tijdrit in Hoogerheide.

Hierna mogen de renners zich nog verwachten aan drie pittige etappes. Op vrijdag en zaterdag worden er hellingen uit de Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik aangedaan. De ontknoping van de Eneco Tour vindt plaats in en rond Geraardsbergen met aankomst op de Vesten. In deze laatste etappe moeten de renners ondermeer de Berendries, Bosberg en de Muur enkele malen trotseren. Deze opbouw leidt er niet alleen toe dat de Eneco Tour tot op het einde spannend kan blijven, maar ook dat deze rittenkoers hierdoor op maat gemaakt is voor de 'klassieke' renner.

ENECO GOLDEN KM

Een nieuw concept in de Eneco Tour is de 'Eneco Golden KM'. Net zoals in de Baloise Belgium Tour zal er een gouden kilometer zijn met 3 supersprints. De driedubbele sprint in volle finale op +/- 20 km van het einde is een eenvoudig, maar ook attractief concept. De winnaar van elke van deze sprints krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee seconden en de derde één seconde. In totaal kan je dus op een kilometer zomaar even negen seconden verzamelen. Ideaal dus voor klassementsrenners die hier hun voordeel uit willen halen.

Koersdirecteur Rob Discart: "We zijn zeer trots om een gevarieerd parcours aan te bieden, waarin elk type renner iets naar zijn zin terug vindt. Dit rittenschema kan er bovendien zeker toe bijdragen dat we opnieuw mogen uitkijken naar een aantrekkelijk sportief verloop van de Eneco Tour waarbij tot de laatste dag spanning is verzekerd. Uiteindelijk beslissen de renners nog zelf hoe ze gebruik maken van alle mogelijkheden die hen worden aangeboden op dit gevarieerde parcours."

ENECO KIDSRIDE EN ENECO TEAMTIJDRIT

Net zoals tijdens de Eneco Tour 2014 zijn er ook in 2015 mogelijkheden voor de actieve fietsers. Voor de jongsten is er wederom de Eneco KidsRide, die in elke aankomstlokatie wordt georganiseerd. Onder aanvoering van ex-wereld- en olympisch kampioene, Leontien Zijlaard-van Moorsel en Rondemiss Felice Dekens kunnen de jongste wielerfans zelf een ronde over het finaleparcours van elke etappe rijden.

In Hoogerheide zal op het tijdritparcours van de profs de Eneco TeamTijdrit worden gereden. Ook de finalisten van de KNWU ploegentijdrit voor recreanten nemen hieraan deel. In Geraardsbergen kunnen wielertoeristen hun kunnen testen in de Eneco KlimTijdrit, een leuke uitdaging met aankomst boven op de Muur.

DUURZAAMHEID

Ook in 2015 is de Eneco Tour de enige wedstrijd uit de UCI WorldTour die volledig klimaatneutraal georganiseerd wordt. Ieder jaar worden enkele aspecten verder uitgelicht en diepgaand onderzocht zodat de ecologische voetafdruk nog meer kan gereduceerd worden.