Van Keirsbulck rondt monstervlucht af, Wellens eindwinnaar
Cor Vos
Tim Wellens heeft de Eneco Tour gewonnen. Zijn eindzege kwam niet meer in gevaar in de slotetappe. De rit was voor Guillaume Van Keirsbulck, die een monstervlucht afrondde.
Op de slotdag lag er nog maar één trui vast: Kenneth Vanbilsen pakte zonder ongelukken de zwarte Primus strijdlusttrui. De renner van Topsport-Vlaanderen had 33 punten voorsprong op eerste achtervolger Laurens De Vreese. Tussen Riemst en Sittard-Geleen stonden er slechts twee Primus Checkpoint Sprints op het programma en dus niet voldoende punten nog te verdienen om over Vanbilsen te springen.

Voor het algemene klassement was het spannender. Tim Wellens startte in de witte Eneco leiderstrui, maar de bonificaties zouden een grote rol spelen. Ook in het Lotto puntenklassement was het nog erg spannend: het verschil tussen rode trui Tom Dumoulin en Lars Boom bedroeg amper één punt.

Bij de start in Riemst probeerden verschillende renners weg te rijden uit het peloton, maar door de sterke wind lukte dat niet. Toch slaagden twintig renners erin een kloofje te slaan. Omega Pharma-Quick.Step was het sterkst vertegenwoordigd met Julien Vermote, Guillaume Van Keirsbulck en Matteo Trentin. Ook BMC (Silvan Dillier) had net als Cannondale (Kristjan Koren en Moreno Moser), Trek (Giacomo Nizzolo en Jesse Sergent en Movistar (Pablo Lastras en Enrique Sanz) twee renners in de kop. Tom Leezer, Dylan van Baarle, Evgeny Petrov, Michael Hepburn, Gatis Smukulis, Maximiliano Richeze, Gediminas Bagdonas, Yves Lampaert en Laurens De Vreese waren de eenzaten. Die laatste was de afgelopen twee jaren de aanvalskoning, maar greep nu naast de zwarte Primus strijdlusttrui.

De voorsprong van de koplopers liep snel op. Bij Lotto-Belisol zagen ze dat graag gebeuren. Boom en Dumoulin konden zo geen bonificatieseconden pakken. Hun teams deden er wel alles aan om het verschil onder controle te houden. Zo kregen de koplopers nooit meer dan 5:20.

Vooraan sprong Van Keirsbulck op 35 km van het einde weg uit de kopgroep. Toen Belkin in het peloton het tempo in de hoogte wou trekken, was dat niet naar de zin van Niki Terpstra. De winnaar van Parijs-Roubaix deelde een stevige schouderduw uit aan Maarten Wynants.

Niemand geraakte nog bij een ijzersterke Van Keirsbulck. De tijdrijder van Omega Pharma-Quick.Step behield steeds een comfortabele voorsprong op het peloton. Zo kwam hij solo over de meet. Trentin vervolledigde het feestje door op 46" tweede te worden voor Lampaert.

De eindzege van Wellens kwam niet meer in gevaar. Hij is de eerste Belg die de Eneco Tour wint. Lars Boom is tweede, Tom Dumoulin derde. De zwarte trui is voor Kenneth Vanbilsen, Dumoulin pakt het puntenklassement.