Wellens slaat dubbelslag op La Redoute
Cor Vos
Tim Wellens heeft de koninginnenrit van de Eneco Tour gewonnen. Hij kwam op la Redoute solo over de meet. De renner van Lotto-Belisol is ook meteen de nieuwe leider.
De zesde etappe ging in Heerlen zonder Fabian Cancellara van start. De Zwitser had nood aan rust na een zware vijfdaagse. Ook ritwinnaar en voormalige drager van de rode puntentrui als leider in het Lotto Puntenklassement Andrea Guardini stapte niet meer op de fiets. Zo stonden er nog 142 renners aan de start.

Het regende aanvallen in de eerste meters. Dat had vooral te maken met het feit dat er na 7,7 km al de eerste keer gesprint werd voor het Primus strijdlustklassement. Zwarte trui Kenneth Vanbilsen wou de juiste vlucht niet missen en geraakte weg met Tom Boonen, Nathan Haas, Nick Nuyens, Alex Dowsett, Davide Cimolai, Moreno Moser en Kevin Van Melsen.

Vanbilsen pakte de punten voor het Primus strijdlustklassement en liep met zijn medevluchters uit tot bijna acht minuten. Toch was op geen enkel moment een vluchter de nieuwe virtuele leider. Dowsett was de best geplaatste man op 9:19.

Vooraan bleek Haas de sterkste. Hij trok op de Côte de Chambralles ten aanval en sloeg meteen een gaatje. Boonen, Dowsett, Van Melsen en Moser waren de enigen die konden volgen, al had de Australiër al snel een minuut op het viertal. In de achtergrond was Yannick Martinez weggesprongen uit het peloton. Toch geraakte de Europcarrenner nooit echt weg.

In het peloton probeerde BMC de koers hard te maken. Dat kostte Manuel Quinziato op 21 km van het einde de kop. Voor de nummer drie uit de stand ging het te snel. Haas was op dat moment de enig overgebleven vluchter.

Terwijl Haas solo op kop reed, sprong eerst Alexandre Pichot en later Sep Vanmarcke weg uit een elitegroepje. Voor Haas duurde de rit 16 km te lang: op dat moment werd hij als een haas voorbijgestoken door Pichot. Arnold Jeanesson reed samen met Tim Wellens even later naar de eenzame koploper toe.

De jonge Belg van Lotto-Belisol bleek de sterkste en liet zijn Franse medevluchters achter zich. Bij de achtervolgers sloegen Andriy Grivko en Greg Van Avermaet een gaatje. Leider Tom Dumoulin sprong samen met Lars Boom na dat duo.

Boom bleek sterker dan de rest, maar vooraan was Wellens de sterkste. Hij kwam solo over de meet. Vijftig tellen later volgde de renner van Belkin, maar dankzij de bonificaties pakt Wellens de leiderstrui over van Tom Dumoulin. Die was als vierde over de meet gekomen achter Greg Van Avermaet.