Van Avermaet pakt eindelijk zege, Dumoulin leider
Belga
Greg Van Avermaet heeft eindelijk eens kunnen winnen. Op de Vesten in Geraardsbergen won hij de vijfde etappe van de Eneco Tour. Tom Dumoulin wordt de nieuwe leider.
Zonder Zdenek Stybar vertrok het peloton in Geraardsbergen voor de vijfde etappe. Vorig jaar was de Tsjech nog de beste op de Vesten, maar na zijn onfortuinlijke val in Ardooie was de Eneco Tour van de titelverdediger voorbij. Met Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Stijn Devolder, Tom Boonen en Lars Boom stonden er voldoende flandriens aan de start.

Het tempo lag vanaf de start erg hoog. Verschillende renners probeerde weg te geraken, maar niemand slaagde daar in. Na een kleine 37 km geraakte er dan toch een groepje met Belgisch kampioen Jens Debusschere, Matteo Trentin, Ivan Rovny en Pablo Lastras.

Hun voorsprong bedroeg op een bepaald moment bijna 6 minuten, maar zakte toen die grens bijna werd bereikt. In het peloton controleerden de mannen van Boom. Rovny werd op 30 km van het einde als eerste vluchter gegrepen. Hij kreeg het bij de eerste passage van de Muur al lastig.

Toen het peloton een tweede keer over de Muur kwam, gooide leider Boom een eerste bommetje. De drager van de witte Eneco-trui trok door en kreeg enkel Jens Keukeleire met zich mee. Ook Philippe Gilbert en Manuel Quinziato slaagden erin de sprong te maken.

Even later kwam het wel tot een hergroepering waarop de finale pas echt kon beginnen. Vooral Silvan Dillier toonde zich erg gretig. Debusschere werd ondertussen opgeslokt door het peloton, maar hield daar wel stand. Op 4 km van het einde werden ook Lastras en Trentin ingerekend.

Laurens De Vreese was de eerste renner die wegsprong uit het kleine peloton. De renner van Wanty-Groupe Gobert kreeg wat meters, maar werd toch nog teruggehaald door Pavel Brutt. De zege ging echter naar Greg Van Avermaet. Hij ging makkelijk over de Katusha-renner en liet alles en iedereen achter zich. Tom Dumoulin kwam als tweede binnen en wordt de nieuwe leider.