Bouhanni sprint naar zege, Stybar valt zwaar
Cor Vos
Nacer Bouhanni heeft de vierde etappe in de Eneco Tour gewonnen. Als een bokser sprintte hij naar de zege. De sprint werd ontsierd door een valpartij waarbij titelverdediger Zdenek Stybar afgevoerd werd met de ziekenwagen.
In Koksijde vertrok het peloton iets over de middag richting Ardooie. Vorig jaar had Mark Renshaw daar gewonnen toen zijn ploegmaats bij Belkin een gaatje lieten vallen. Een dergelijk scenario was nu minder waarschijnlijk, want de sprintersteams bleven tot nu toe op hun honger zitten in de Eneco Tour.

Doordat er na amper 7 km al gesprint werd voor de punten van het Primus Strijdlustklassement ging zwarte trui Kenneth Vanbilsen er samen met Frederik Veuchelen van Wanty-Groupe Gobert al snel vandoor.

Zij pakten samen een kleine vier minuten voorsprong, maar Vanbilsen liet zich met nog 138 km te gaan terug uitzakken. Tien kilometer verder stapte Andrť Greipel wegens ziekte uit de koers. Eerder had ook Antoine Duchesne al opgegeven.

Veuchelen liep ondertussen alleen maar uit. Zijn voorsprong bedroeg op een bepaald moment 6:20, wat hem ook virtueel leider maakte. Toch zou de renner van Wanty-Groupe Gobert die voorsprong niet behouden. Door het werk van FDJ in het peloton verkleinde het verschil snel.

Op 25 km van het einde zat het avontuur van Veuchelen er op. Toen kon de koers echt beginnen. Silvan Dillier en Daniel Oss trokken om beurt voor BMC door. De Italiaan pakte op korte tijd zelfs een kleine halve minuut op het peloton.

Net op tijd werd de BMC-renner teruggehaald; op 7 km van het einde rekende het peloton hem in, waardoor een sprint in de maak was. In de slotmeters gingen nog een paar renners tegen het asfalt. Ook titelverdediger Zdenek Stybar smakte tegen de grond en werd afgevoerd met de ziekenwagen.

Vooraan was het Nacer Bouhanni die zich naar de zege knokte. De Fransman hield Luka Mezgec en Giacomo Nizzolo af. Michael Van Staeyen was vierde, Belgisch kampioen Jens Debusschere vijfde. Andrea Guardini is de nieuwe leider in het Lotto Puntenklassement. Lars Boom blijft drager in het Eneco Algemeen klassement.