Stybar houdt Boom af in Vlijmen
Cor Vos
Net als vorig jaar heeft Lars Boom niet gewonnen in Vlijmen. Vorig jaar waren André Greipel en Giacomo Nizzolo te sterk, dit jaar stuitte de thuisrijder op Zdenek Stybar, die ook de leiderstrui pakt.

Na de openingsetappe in Terneuzen trok het peloton van Waalwijk naar Vlijmen. Dat is de thuisbasis van Lars Boom. Vorig jaar probeerde de eindwinnaar van 2012 daar de rit te winnen, maar hij moest nipt de duimen leggen voor André Greipel en Giacomo Nizzolo.

De 28-jarige renner van Belkin pakte er wel de leiderstrui en was daar ook dit jaar op gebrand. Onderweg naar Terneuzen sprokkelde hij al drie bonificatieseconden die hem een vijfde plaats in de stand opleverden op zeven seconden van leider Andrea Guardini.

Vanaf bij de start lag het tempo meteen erg hoog. Marcus Burghardt, Jens Mouris, Pavel Brutt en Frederik Veuchelen tekenden voor de eerste aanval van de dag, maar zij geraakten niet weg. Even later lukte het Brutt wel. Hij kreeg Kevin Van Melsen en Alexis Gougeard mee.

Onderweg begon het hevig te regenen, waardoor bepaalde klinkerstroken er erg glad bij lagen. Thuisrijder Boom voelde zich wel goed in die omstandigheden. In de Ronde van Frankrijk kon hij ook profiteren van het zware weer.

In het peloton werd één renner al snel in de problemen gemeld; Sacha Modolo kwam gisteren op ruim dertien minuten als allerlaatste over de streep en had vandaag al snel moeite om het tempo te houden. Op 80 km van de meet zou hij afstappen. Toen had Rüdiger Selig er als eerste renner de brui al aan gegeven.

De voorsprong van de leiders liep intussen op tot een kleine zes minuten. Dat gat werd nooit groter. Toch slaagden Brutt, Gougeard en Van Melsen erin om lange tijd een ruime voorsprong te behouden. Bij het ingaan van de laatste 30 km was het verschil nog bijna vier minuten.

Dat beseften ze ook in het peloton en dus werd er stevig doorgetrokken. Tom Dumoulin werd daar het slachtoffer van; hij reed op een verkeerd moment lek en zag zijn achterstand op Boom en co al snel groeien tot meer dan een minuut. Uiteindelijk zou hij aan de meet de schade kunnen beperken tot 14 seconden.

Vooraan liet Brutt zijn medevluchters op 12 km van het einde achter. Bij Omega Pharma-Quick.Step moesten ze op 8 km van het einde hun strijdplan herzien: Matteo Trentin ging samen met José Joaquin Rojas tegen de vlakte. Brutt had op dat moment wel nog steeds 40 seconden. Op 5 km van het einde werd hij dan toch ingerekend. Het peloton was op dat moment in stukken gebroken.

Ondanks het uitvallen van Trentin mocht OPQS toch juichen. Het was Zdenek Stybar die daar voor zorgde. De Tsjechische kampioen sprong in de slotmeters met een klein groepje weg en klopte Boom, Sep Vanmarcke, Marco Marcato en Manuel Quinziato.

Stybar pakt, mede dankzij de bonificatieseconden, ook de leiderstrui over van Andrea Guardini. Stybar, vorig jaar de eindwinnaar van de Eneco Tour en toen tweevoudig ritwinnaar, heeft in het klassement 1 seconde voorsprong op Boom en 6 op Vanmarcke.