Guardini steekt handen in de lucht
Cor Vos
Andrea Guardini heeft de eerste etappe van de Eneco Tour gewonnen. In Terneuzen was hij de snelste van het peloton. Yohann Gène en Davide Cimolai stonden mee op het podium.
De eerste etappe van de Eneco Tour had start en finish in Terneuzen. Zoals wel vaker aan zee was de wind aanwezig om een rol te spelen. Vooral de Vlaamse en Nederlandse teams wisten met dergelijke weersomstandigheden wel raad.

Toch waren er renners die geen zin hadden in de waaiers. Wie anders dan Laurens De Vreese trok als eerste ten aanval. Zijn ploegmaat Björn Leukemans was niet aan de start verschenen. Hij lag ziek in bed.

Ook Gediminas Bagdonas probeerde de sprong te maken, maar de renner van AG2R kwam nooit bij De Vreese. Die reed solo weg van het peloton en pakte meteen twee minuten.

Twee renners slaagden er wel in om De Vreese bij te benen: Gatis Smukulis reed samen met Kenneth Vanbilsen naar De Vreese toe. De voorsprong van de drie leiders liep al snel op tot vijf minuten en bedroeg even later zelfs bijna tien minuten. De wind speelde een belangrijke rol.

De verstandhouding bij de koplopers was wel niet ideaal. Even reed Smukulis zelfs weg van zijn metgezellen, maar lang duurde dat niet. De drie begrepen dat ze in groep het langste op kop konden blijven. In het peloton waren het vooral FDJ en Lotto-Belisol die werkten voor Nacer Bouhanni en André Greipel.

Zo kregen de koplopers nooit een vrijgeleide. Het waaide ook niet hard genoeg, waardoor waaiers trekken niet lukken. Een sprint leek dan ook in de maak. Met Omega Pharma-Quick.Step, BMC en Lotto-Belisol waren er voldoende teams aanwezig in de kop van het peloton.

Op een goede 40 km van het einde werd onder impuls van Team Sky dan toch een waaier getrokken, waardoor het peloton scheurde. Toch kwam alles snel terug bij elkaar. Met nog 18 km te gaan werden ook de laatste koplopers, De Vreese en Vanbilsen, ingerekend waardoor het peloton weer compleet was.

Een sprint leek in de maak. Verschillende teams trokken vooraan dan ook stevig door. Snelle mannen Sacha Modolo en Matthew Goss gingen op 10 km van het einde zwaar tegen de grond. Later zag ook Danny van Poppel zijn kansen tot nul herleid door een val.

In de slotkilometer probeerde Mirko Selvaggi weg te rijden, maar Tom Dumoulin ging er op en over. Toch strandde de Nederlander in de laatste twintig meter. Het was Andrea Guardini die de handen in de lucht mocht steken. Hij was sneller dan Yohann Gène en Davide Cimolai. Belgisch kampioen Jens Debusschere was vierde, Boy van Poppel vijfde.