Eneco Tour verzamelt topdeelnemersveld
Belga
Volgende week vormen BelgiŽ en Nederland het epicentrum van de wielerwereld. De Eneco Tour brengt de beste renners van de wereld naar de lage landen. De verwachtingen zijn hooggespannen.
De Eneco Tour behoort tot de UCI World Tour en dat betekent dat alle 19 World Tour-ploegen present tekenen, aangevuld met de Belgische ProContinentale ploegen Topsport Vlaanderen-Baloise en Accent.Jobs-Wanty, die een wildcard kregen.

De voorbije weken mocht de Eneco Tour stelselmatig al de komst van meerdere toprenners aankondigen: wereldkampioen Philippe Gilbert, Belgisch kampioen Stijn Devolder, Nederlands kampioen Johnny Hoogerland, Bradley Wiggins, Jan Bakelants, Lars Boom, Theo Bos, Wilco Kelderman, Alessandro Petacchi,... 

Woensdag werd op een persconferentie in Eneco World - het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam - en op een persconferentie in het hoofdkantoor van Eneco BelgiŽ in Mechelen een nog verfijnder beeld van het deelnemersveld geschetst. Een indrukwekkend deelnemersveld...

KITTEL OOK SPRINTKONING IN ENECO TOUR?

Belkin wordt aangevoerd door de al eerder genoemde Lars Boom, de eindwinnaar van vorig jaar. Ook Wilco Kelderman kan het ver schoppen. De 22-jarige Nederlander won vorige week de Ronde van Denemarken en is dus in vorm. In de sprints rekent Belkin op Theo Bos. Bos mag zich meten met de snelste renner uit de Tour, viervoudig ritwinnaar Marcel Kittel (Argos-Shimano), en diens ploegmaat John Degenkolb, vorig jaar goed voor vijf etappezeges in de Vuelta. Met Andrť Greipel (Lotto-Belisol) is nog een derde razendsnelle Duiter present in de Eneco Tour.

Vacansoleil-DCM rekent in de sprints op de 19-jarige Danny Van Poppel, die kan terugblikken op een geslaagde Ronde van Frankijk. Lieuwe Westra, BjŲrn Leukemans en Johnny Hoogerland zijn de vaste waarden in het Nederlandse team. Het Belgische Omega Pharma-Quick Step kan op alle terreinen scoren met Niki Terpstra, Sylvain Chavanel, Michal Kwiatkowski en de 39-jarige 'debutant' Alessandro Petacchi. De Eneco Tour is de eerste wedstrijd van Ale Jet in het shirt van OPQS. 

Philippe Gilbert en Bradley Wiggins komen ook goed omringd aan de start. BMC stuurt naast de wereldkampioen onder andere ook Taylor Phinney, Alessandro Ballan, Manuel Quinziato en Marcus Burghardt naar de lage landen. Ben Swift, Bernard Eisel en Ian Stannard zijn enkele van de renners van Sky die Wiggins veilig over de Belgische en Nederlandse wegen moeten loodsen. Stijn Devolder en Jan Bakelants hebben bij RadioShack-Leopard onder ander Maxime Monfort en Jesse Sergent in steun. Ook Orica-GreenEdge heeft een stevig team met Sebastian LangeveldPieter Weening en Daryl Impey. De Zuid-Afrikaan droeg enkele dagen het geel in de Tour en Weening won onlangs de Ronde van Polen.

VAN D…MARE TOT POZZATO

We hebben al heel wat mooie namen opgesomd, maar dat is nog lang niet alles. Ook Arnaud Dťmare (FDJ), Elia Viviani (Cannondale), Yahueni Hutarovich (AG2R) en Tyler Farrar (Garmin-Sharp) kunnen scoren in een massasprint. En dan zijn er nog allrounders als Karsten Kroon (Saxo-Tinkoff), Matti Breschel (Saxo-Tinkoff), Jurgen Roelants (Lotto-Belisol), Simon Spilak (Katusha), Josť Joaquin Rojas (Movistar), Maxim Iglinskiy (Astana) en Filippo Pozzato (Lampre) die zich op het gevarieerde parcours in de picture kunnen rijden.

BESLISSING IN GERAARDSBERGEN

De Eneco Tour start maandag met een vlakke rit op West-Vlaamse bodem van Koksijde naar Ardooie. Aan de vooravond daarvan - vanaf 18u30 op het Marktplein in Koksijde - kan iedereen de troepen komen schouwen tijdens de ploegenpresentatie.

In deze Eneco Tour moet elk type renner aan bod kunnen komen, zeker ook de mannen die sterk zijn in het klassieke werk. Het parcours is zo uitgestippeld dat er naar een climax in het finaleweekend toegewerkt is. De vijfde rit, op vrijdag 16 augustus, wordt een heel belangrijke dag voor het klassement met een tijdrit in het Nederlandse Sittard-Geleen. Op zaterdag wacht het peloton een pittige Ardennenrit met aankomst op de flanken van la Redoute. De beslissing valt op zondag 18 augustus in de zevende en laatste etappe met aankomst op de Vesten in Geraardsbergen.