Eindwinnaar Boom gunt Ballan koninginnerit
Cor Vos
Lars Boom en Alessandro Ballan hebben tijdens de slotrit van de Eneco Tour 2012 de buit verdeeld. De Nederlander pakte de eindzege en liet de dagzege aan de Italiaan.
Na vier vlakke etappes met een sprint op het einde, één ploegentijdrit en één individuele tijdrit voerde Tuft het klassement in de Eneco Tour aan. De renner van Orica - Greenedge wou de witte trui meenemen naar zijn thuisland Canada. Tuft moest dan wel trachten te overleven in een zware slotetappe. Onder meer de Leberg, de Langendries, de Valkenburg, de Ten Bosse en de Eikenmolen dienden als opwarmertjes voor de Muur van Geraardsbergen. Dé klassieker verloor dit jaar zijn plaats in de Ronde van Vlaanderen, maar werd gelukkig in eer hersteld dankzij de Eneco Tour. De renners moesten vandaag liefst drie keer over het monument van de Vlaamse wielergeschiedenis. Spektakel was dus verzekerd.

In het eerste uur geraakte niemand weg. Daar zorgde een tempo van 44km/u voor. Pas na 50km ontstond er een kopgroep van zes man. MolNeyens, Brutt, Burghardt en Urtasun, Hondo kregen even later ook nog het gezelschap van Van Der Sande, Steegmans en Gerdemann. Ook Wallays waagde een sprong naar de kopgroep, maar faalde. De ontsnapping van negen was perfect voor De Vreese. De Belg van Topsport Vlaanderen - Mercator moest zich zo geen zorgen maken om zijn zwarte Primus Strijdlusttrui, die was na de rit van hem.

De kopgroep van negen haalde zoals verwacht het einde niet. Op 30km van de streep liep het aanvallersverhaal voor de meesten ten einde. Even voordien had Kroon in dienst van Contador op de tweede beklimming van de Valkenburg het peloton al opgeschrikt met een tempoversnelling. Boonen en Boom gingen toen vlot mee. Tuft boog een eerste keer, maar kraakte nog niet. Even later op Tenbosse gaf Kroon er nog een snok aan. Ook deze inspanning bleef zonder gevolgen voor de toppers. Meteen daarna stond Boonen wel aan de kant. De Belgische kampioen had op 40km van de meet problemen met het achterwiel. Toen Boonen kwam aansluiten, reed Tuft lek. Zijn zware achtervolging duurde ongeveer vijf kilometer. Hij verloor veel kracht en moest er even later op de Muur opnieuw af na een versnelling van Contador. 

Contador kreeg enkele mannen mee, maar kreeg geen vrijgeleide. De volgende aanval kwam van Bakelants. Zijn knappe inspanning strandde vlak voor de laatste beklimming van de Muur. Daar nam Ballan het over. Hij kreeg het gezelschap van Boom. De twee kwamen meteen goed overeen. Boonen en Contador geraakten niet meer in het wiel van de leiders. In de straten van Geraardsbergen konden Ballan en Boom hun handen opsteken. Ballan vierde de dagzege, Boom de eindzege.