Bos ontsnapt op de meet
Cor Vos
Rabobank heeft zijn eerste zege in deze Eneco Tour beet. Theo Bos sprintte in Genk naar de zege. De Nederlander werd op de lijn nog bijna geklopt, doordat hij redelijk vroeg al begon te vieren.
In de ploegentijdrit van gisteren verkenden de renners al een stuk van het parscours van het WK tijdrijden in september. Vandaag mochten ze proeven van een gedeelte uit de wegrit. Na de start in het Belgische Riemst reed het peloton richting Nederland om daar twee keer de Bemelberg en één keer keer de Cauberg te beklimmen. Daarnaast stonden ook de Moerslag en de Muizenberg op het programma.

De eerste aanval van de dag kwam van twee Katusharenners. Zij konden niet wegblijven. Vier renners slaagden daar even later wel in. Twee Belgen Laurens De Vreese en James Vanlandschoot kregen het gezelschap van Alex Dowsett en Matteo Bono. Van het peloton mochten ze zo'n dikke vijf minuten voorsprong pakken, maar daar bleef het bij. Orica-Greenedge hield alles perfect onder controle voor leider Jens Keukeleire. Vooral Svein Tuft knapte heel wat kopwerk op.

Met nog 35km te gaan kreeg het team van de witte trui in de achtervolgingde de hulp van Argos Oil - Shimano. Het Nederlandse team rekende weer op Marcel Kittel, die eerder de eerste vlakke rit won. Maar de snelle Duitser kende pech. Net nadat het peloton de kopgroep greep, moest Kittel aan de kant met technische problemen. Rabobank profiteerde. De Nederlandse formatie vormde een perfecte trein voor Theo Bos. De Nederlander zette zich op zo'n 300 meter van de meet op kop. Hij gaf die positie niet meer af, ook al stak hij vlak voor de finish zijn handen te vroeg in de lucht. John Degenkolb profiteerde niet en eindigde tweede. Heinrich Haussler was derde en mag zich troosten met de Lotto Puntentrui. Jens Keukeleire blijft leider.