Orica Greenedge wint met 1 seconde verschil
Cor Vos
Orica Greenedge heeft de ploegentijdrit in de Eneco Tour gewonnen. De AustraliŽrs hielden aan de streep 1 seconde over op Omega Pharma - Quick Step. Jens Keukeleire is de nieuwe leider.
De ploegentijdrit kon beschouwd worden als voorproefje van het wereldkampioenschap. In september vindt immers het WK tijdritten ook plaats in Nederlands Limburg. Dit jaar rijden daar commerciële teams tegen de klok en dus geen landenteams. Renners, die dan willen meedoen, mochten zich dus vandaag aan een ploegleiders bewijzen.

Euskaltel - Euskadi mocht als eerste het parcours op. De Spaanse brigade liet een tijd noteren van 22.18. Alberto Contador en co mochten meteen daarna. Het was uitkijken hoe de Spanjaard de 18,9km zou verteren. Blijkbaar middelmatig, want Team Saxo Bank-tinkoff Bank eindigde met een tijd van 21:36 als 9de.

Toen Orica - Greenedge Cycling Team over de meet kwam wist iedereen hoelaat het was. De hardrijders Svein Tuft, Sebastian Langeveld en de anderen lieten 21:08 noteren. Omega Pharma - Quickstep met kopman Tom Boonen probeerde deze tijd te verbeteren, maar was uiteindelijk één seconde trager dan de Australische formatie. Ook Katusha Team faalde nipt. De Russen waren aan het tussenpunt wel sneller, maar moesten aan de finish twee seconden toegeven. Daarna kwam niemand meer in de buurt van Orica - Greenedge Cycling Team en was de zege binnen. Een leuk gevolg voor Jens Keukeleire is dat hij na de zege de leiderstrui overneemt van Marcel Kittel. De Duitser kon vandaag geen vuist maken.  

Pechvogels van de dag waren de mannen van BMC Racing Team. Toen Marcus Burghardt loste, keek de rest achterom. Daardoor ontstond er een valpartij. Klaas Lodewyck was het grootste slachtoffer, maar ook Taylor Phinney baalde. Er werd gevreesd voor één of meer gebroken ribben bij Lodewyck, maar een radiografie bracht geen breuken aan het licht. Lodewyck kan woensdag wel niet meer van start gaan in de derde etappe. Hij kwam immers buiten tijd aan. Phinney mocht een goed eindklassement vergeten.