U bezoekt momenteel editie 2011 van enecotour.com.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
EnecoTour
Contador: 'Ik start in Eneco Tour'
Alberto Contador maakt begin augustus zijn comeback in de Eneco Tour. Dat bevestigde de Spanjaard aan de radiozender Cadena Cope.
De dopingschorsing van de 29-jarige Contador loopt de dag voordien af. In de Belgisch-Nederlandse rittenkoers (6-12/8) wil de renner van Saxo Bank zich klaarstomen voor zijn andere grote doelen in het najaar, de Clasica San Sebastian (14/8) en de Vuelta (18/8-9/9). "Ik maak mijn comeback in de Eneco Tour. Daarna rijd in San Sebastian en de Vuelta. Om er te winnen. Ik zou ook graag naar het WK gaan", zo vertelde 'El Pistolero' aan Cadena Cope.
Waalwijk gastheer en startplaats Eneco Tour 2012
De gemeente Waalwijk krijgt de Grand Départ van de Eneco Tour 2012. Met de ploegenvoorstelling op zondag 5 augustus en de start van de eerste etappe op maandag 6 augustus, wordt de achtste editie van de Eneco Tour op gang geschoten.
De Eneco Tour wordt dit jaar verreden van 6 tot en met 12 augustus met voor het eerst een ploegentijdrit in en rondom Sittard-Geleen. Hiermee legt de organisatie een link naar het WK Limburg in september 2012. De finish op zondag 12 augustus vindt plaats op de Muur van Geraardsbergen.

Programma in Waalwijk
 
Op zondag 5 augustus worden tussen 18.30 en 20.30 uur de deelnemende ploegen voorgesteld op het gezellige Raadhuisplein voor het historische gemeentehuis in het centrum van Waalwijk. Hieraan voorafgaand kan het publiek genieten van een interactieve Eneco animatie.

Op maandagmiddag 6 augustus wordt aan de Taxandriaweg voor het nieuwe stadhuis van Waalwijk - met op de achtergrond het Eneco windmolenpark - het startschot gegeven van de Nederlands-Belgische wielerronde. Op het parkeerterrein aan de Taxandriaweg kunnen de wielerliefhebbers vanaf 10.00 uur met eigen ogen zien wat er allemaal bij zo'n evenement komt kijken en hoe de renners zich voorbreiden.
Energiebedrijf Eneco verlengt licentie Eneco Tour tot en met 2016
De Eneco Tour maakt minimaal tot en met 2016 onderdeel uit van de UCI WorldTour. Nederland en België zijn hiermee ook de komende jaren in de zomermaanden gegarandeerd van een meerdaagse wielerwedstrijd op het allerhoogste niveau. Eneco is hiermee, na dit jaar, weer voor vier edities hoofdsponsor en naamgever van het evenement.
De licentiecommissie van de UCI maakte maandag bekend dat de UCI World Tour licentie voor de periode van vier jaar (2013-2016) aan Eneco is toegekend. Jeroen Overgoor, directeur Communicatie en Public Affairs van Eneco: "De Eneco Tour is in de laatste drie jaar sportief, organisatorisch en in de breedte sterk gegroeid. Het goede gevoel dat wij bij het evenement hebben is bevestigd door de UCI en de licentiecommissie. Voor ons uiteraard belangrijk, omdat wij wielrennen op het hoogste niveau aan willen bieden in Nederland en België. De Eneco Tour is voor ons een zeer belangrijk evenement binnen onze sponsorstrategie Fan van Duurzaam, dus Fan van Fietsen. Naast het algemeen publiek, genieten veel klanten en relatie van Eneco in Nederland en Belgie iedere zomer van de Eneco Tour."

De Eneco Tour wordt dit jaar verreden van 6 tot en met 12 augustus. Voor het eerst zal er een ploegentijdrit verreden worden, in en rondom Sittard-Geleen. Hiermee wordt een link gelegd met het WK Limburg 2012. De finish op 12 augustus zal plaatsvinden op de Muur van Geraardsbergen. Het volledige routeschema zal naar verwachting binnen een maand bekend worden.

BREEDTESPORT EN DUURZAAMHEID GEWAARDEERD DOOR UCI

Rondom de volledig klimaatneutraal georganiseerde Eneco Tour krijgen niet alleen de professionals de mogelijkheid om in actie te komen. In de Eneco KidsRides in de verschillende finishplaatsen en tijdens de TeamTijdrit kunnen respectievelijk kinderen en volwassenen zelf ervaren hoe het is om in een UCI WorldTour omgeving in actie te komen.

Rob Discart, koersdirecteur Eneco Tour: "De verantwoordelijken van de UCI waren afgelopen editie te gast. In het advies dat zij uitbrachten richting de licentiecommissie, kwamen onze aanpak op het gebied van duurzaamheid en de aanvullende breedtesportactiviteiten sterk naar voren. Een teken dat wij op dat punt een belangrijk voorbeeld vormen in de wielerwereld."
Eneco Tour pakt uit met ploegentijdrit
De Eneco Tour pakt dit jaar uit met een ploegentijdrit. In en rond Sittard moeten de deelnemende ploegen achttien kilometer tegen de klok afwerken.
Met de invoering van de ploegentijdrit wil de organisatie deelnemende ploegen de mogelijkheid bieden om zich voor te bereiden op de WK in Valkenburg (van 15 tot en met 23 september). Daar staat eveneens een ploegentijdrit op het programma, die door ploegen en niet door landenteams zal worden verreden.
Eneco Tour omarmt de Muur van Geraardsbergen
De stad Geraardsbergen verwelkomt vanaf dit jaar vijf jaar lang de Eneco Tour. De organisatie van de enige WorldTour-ronde in België en Nederland officialiseerde vandaag de samenwerking tijdens een persconferentie op het stadhuis van Geraardsbergen.
De Oost-Vlaamse stad zal vijf jaar op rij de Eneco Tour ontvangen, drie maal als aankomstplaats op de slotdag. De Muur zal telkens een belangrijke rol spelen diep in de finale van de rit. Zo wordt dit jaar de Muur twee maal volledig beklommen vooraleer een derde keer de voet aan te snijden om te finishen op de vesten.

"Op deze manier zijn we de volgende jaren verzekerd van sportieve spanning tot op het einde", weet Rob Discart, directeur Professional Cycling bij Golazo sports en organisator van de Eneco Tour. "We komen hiermee ook tegemoet aan de roep naar aankomsten dichter bij de laatste helling van de dag. Geraardsbergen heeft daarvoor alles in huis: de Muur zelf, maar ook de schitterende oplopende aankomststrook op de vernieuwde vesten."

Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen is blij om de jarenlange wielertraditie van de Muur te kunnen verderzetten. "Een groot meerdaags wielerevenement met een spannende finale op en rond de Muur, dat zorgt zeker voor feest in onze stad. Daar worden de mensen, de horeca en het toerisme alleen maar beter van."

De Eneco Tour wordt dit jaar verreden van 6 t.e.m. 12 augustus. De slot- en koninginnenrit naar Geraardsbergen start in Maldegem, nog zo'n Oost-Vlaamse wielergemeente. Maldegem was in al startplaats van een rit in de Eneco Tour in 2007 en 2008, organiseerde het BK elite in 2002 en jaarlijks de internationale A-veldrit begin februari.

Het parcours voor de slotetappe van dit jaar ligt in grote lijnen vast. In Maldegem wordt een lokale ronde afgewerkt met een vroege knelspurt. Dan gaat het snel naar de Vlaamse Ardennen en krijgt het peloton o.m. de Kwaremont, de Paterberg, de Eikenberg, de Kruisberg en de Mont Saint-Laurent (net over de provinciegrens in Henegouwen) onder de wielen. Na zowat 120 kilometer zullen de renners Geraardsbergen bereiken om daar nog enkele plaatselijke rondes met de Muur aan te snijden en te finishen op de vesten.
Eneco Tour in top-8 grootste publieksevenementen
De Eneco Tour bekleedt de 8ste plaats in de TOP-100 Evenementen Monitor, een jaarlijks onderzoek naar de grootste publieksevenementen in Nederland.
Een evenement komt voor opname in de TOP 100 in aanmerking als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

- een evenement vindt in Nederland plaats
- een evenement moet openbaar toegankelijk zijn (publieksevenement) 
- een evenement moet periodiek terugkerend zijn (jaarlijks of om de twee jaar)
- een evenement moet tenminste één keer eerder hebben plaatsgevonden
- een evenement moet in een aaneengesloten periode plaatsvinden

De positie van een evenement op de TOP 100 Ranglijst komt tot stand op basis van de afzonderlijke posities op de ranglijsten naar:

- aantal bezoeken (wegingsfactor 6)
- aantal MediaBereikEenheden (wegingsfactor 4)
- aantal volgers/vrienden op sociale mediaplatforms (wegingsfactor 1)

Dat alles brengt de Eneco Tour op een mooie 8ste plaats. De Belgisch-Nederlandse wielerronde is daarmee de hoogste nieuwkomer in de lijst.

Boasson Hagen: 'Overwinning van de ploeg'
Edvald Boasson Hagen heeft ondanks zijn jonge leeftijd al voor de tweede keer in zijn carrière de Eneco Tour gewonnen. Hij omschrijft zijn zege als een overwinning van de hele ploeg.
Boasson Hagen deed meteen na de aankomst in Sittard zijn verhaal over de rit. "Ik had vandaag maar één opdracht en dat was Philippe Gilbert in het oog houden. De rest van het werk deed mijn ploeg. Al de hele week rijden de jongens op een zeer hoog niveau en ook vandaag lieten ze me niet in de steek. Zonder mijn ploeg had ik de Eneco Tour nooit kunnen winnen. Dit is voor mij een zeer belangrijke rittenkoers en ben dan ook enorm blij met de eindzege", aldus Hagen.

Volgens de Noor had hij wel wat geluk in de spurt. "Ik voelde aan dat Jurgen Roelandts iets te snel ging. Ik nam bewust wat gas terug en kwam heelhuids door de bocht. Later besefte ik dat ook de renner achter mij ten val kwam. Zo was het natuurlijk makkelijk winnen."

Ondanks zijn mooie eindzege duurt het seizoen nog lang voor de goedlachse Noor. "Mijn volgende wedstrijd is in Hamburg. Ik ga ook rijden in Plouay en maak dan de oversteek naar Canada. Ook het WK in Kopenhagen is nog een hoofddoel dit seizoen. Ik zal Gilbert dus nog veel tegen het lijf lopen", stelt de renner van Team Sky.

Vorige berichten
14-08-2011 Dubbelslag voor Boasson Hagen
13-08-2011 Tankink mag Eneco Tour toch uitrijden
Hagen: 'Bewust groep laten rijden'
Bono profiteert van tactisch steekspel
12-08-2011 Hagen: 'Gilbert in het oog houden'
Sergent: 'Pech is mijn geluk geweest'
Sergent houdt het droog, Boasson Hagen nieuwe leider