U bezoekt momenteel editie 2011 van enecotour.com.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
EnecoTour
Eneco Tour Klimaatneutraal
Eneco is fan van duurzaam, dus fan van fietsen. De Eneco Tour is daarom ook de enige volledig CO2 neutrale wielerwedstrijd in de UCI WorldTour. Op deze pagina leggen wij u uit hoe deze verduurzaming in zijn werk gaat. Tijdens de Eneco Tour kunt u een bezoek brengen aan de duurzame finishstraat, waar wij in de praktijk laten zien hoe energie op duurzame wijze wordt opgewekt en gebruikt.
Klimaatneutraal
Een groot evenement als de Eneco Tour genereert op verschillende manieren CO2 uitstoot. Voorbeelden hiervan zijn: publiek dat met de auto naar het evenement komt, aan- en afvoer van materialen, ploegleiderwagens en teambussen, internationaal transport van renners naar Nederland en BelgiŽ, elektriciteitsverbruik, promotiewagens en -materialen, catering en hotelovernachtingen.

In 2010 is Eneco, als hoofdsponsor van de Eneco Tour en als aanjager van duurzaam energiegebruik, begonnen met het klimaatneutraal maken van het evenement. Enerzijds door reductie (het kritisch kijken naar de organisatie en de klimaatvriendelijke alternatieven onderzoeken), anderzijds door compensatie (de inkoop van Gold Standard VER certificaten om toch vrijkomende CO2 te neutraliseren).
Verduurzaming in 2011
Dit jaar zetten wij een volgende stap. Als partner van het WNF,heeft Eneco zich verbonden aan een verdere reductie van 20% van de CO2 uitstoot van het evenement.

Deze reductie hebben wij onder meer bereikt door ervoor te kiezen de start en de finish op een aantal dagen in dezelfde plaats te organiseren. Hiermee bereiken wij dat de vrachtwagens en touringcars van de ploegen tijdens de wedstrijd nauwelijks hoeven te verplaatsen. In 2010 was dit nog goed voor ongeveer 14% de totale CO2 uitstoot.

De ploegen en organisatie slapen zo veel mogelijk in Green Key hotels, of hotels die specifiek bezig zijn met verduurzaming van de activiteiten. Hierbij is natuurlijk ook gekeken naar de balans tussen uitstoot van vervoer en impact van de overnachtingen.

De resterende CO2 uitstoot compenseren wij via Eneco Klimaatcompensatie. Op de website van Eneco kunt u lezen hoe dat exact in zijn werk gaat.
De toekomst
Tijdens de Eneco Tour van 2011 onderzoeken wij alweer de mogelijkheden voor de toekomst. Samen met autopartner Volvo zullen wij bijvoorbeeld dagelijks testen welke invloed het rijden van een finale van een wielerwedstrijd heeft op de actieradius van een elektrische auto. Op deze wijze hopen wij in de toekomst al het vervoer in de Eneco Tour elektrisch te kunnen maken.