U bezoekt momenteel editie 2009 van enecotour.com.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Boasson Hagen: 'Heel blij'
Edvald Boasson Hagen herhaalde wel 10 keer dat hij erg blij was met zijn eindzege in de Eneco Tour. "En de ritzege wilde ik er vandaag ook graag bij", sprak de gretige Noor.
Boasson Hagen: 'Heel blij met eerste eindzege in rittenkoers.'
"Ik had in het verleden al goede tijdritten gereden, dus ik had er wel vertrouwen in. De regen schrikte me wel wat af. Maar ik ging ervoor zonder te grote risico's te nemen. Dat ik aan die rotonde een sprongetje maakte, was een berekend risico. Mijn ploegmaats hadden me goed gebrieft over het parcours en me verteld dat daar springen geen probleem was", vertelde Boasson Hagen.

"Na mijn goede tussentijd wist ik dat de ritzege erin zat en die wilde ik er ook nog graag bij. Een zege laat ik niet zomaar schieten."

Boasson Hagen: 'Gewoon hard blijven trainen en progressie maken.'
"Ik ben dus echt heel blij, want ik pak voor het eerst de eindzege in een rittenkoers en dan nog wel een ProTourkoers. Ik wil zeker mijn ploegmaats bedanken, zonder hun werk was dat zeker niet gelukt. Zondag was wellicht de lastigste dag in deze Eneco Tour. Toen moesten mijn ploeg en ik erg diep gaan om een kloof met Farrar en Wiggins te slaan."

"Of ik deze zege hoger inschat dan die in Gent-Wevelgem? De vergelijking gaat niet echt op. Ik ben blij met elke zege, al zal de eindoverwinning in de Eneco Tour wellicht meer aandacht krijgen. Ik aasde echt op de Eneco Tour, vorig jaar was ik er al dichtbij", bekende de Noor.

Bescheiden blijft Boasson Hagen intussen wel. "Ik vind het een eer dat ik als een groot talent beschouwd word, maar dat verandert me niet. Gewoon hard blijven trainen en progressie blijven maken, dat is mijn doel. Dit seizoen wil ik zeker nog sterk presteren op het WK, zowel in de tijdrit als de wegrit", besloot hij.

Finish eerste etappe Eneco Tour op Grebbeberg in Rhenen
Op woensdag 18 augustus is de Grebbeberg te Rhenen het decor voor de finish van de Eneco Tour. De 180 deelnemende renners zijn dan aan het einde van de eerste etappe van deze door Nederland en BelgiŽ voerende internationale etappekoers.
Net als vorig jaar krijgt de Eneco Tour de proloog op Nederlandse bodem. De eerste dag bevinden de renners zich in en rond het Overijsselse Steenwijk voor de proloog. De enige meerdaagse wielerwedstrijd in Nederland en BelgiŽ uit de UCI ProTour wordt verreden tot en met dinsdag 24 augustus en telt dus acht etappes.

GREBBEBERG

De wielrenners zullen de Grebbeberg twee keer beklimmen. Na de eerste klim volgt een ronde van circa 20 kilometer in en rond Rhenen. Het Paardenveld zal beklommen worden waarna de renners via Veenendaal, het Binnenveld en Achterberg op de Grebbeberg over de meet komen.

IN TEKEN WIELERSPORT

Burgemeester Joost van Oostrum, zelf fervent wielrenner, is blij verheugd met de ronde door Rhenen en de finish op de Grebbeberg. "De Eneco Tour is een fantastisch evenement, ik ben er trots op dat de renners en toeschouwers kunnen genieten van dit evenement in de bijzondere omgeving van Rhenen."
 
Dit jaar staat Rhenen sowieso in het teken van de wielersport. Nadat de Giro d'Italia Rhenen in mei aandoet, volgt de maand augustus met maar liefst drie wielerevenementen. Van Oostrum kijkt uit naar dit wielerjaar.

"Rhenen is natuurlijk door de ligging een logische maar ook uitdagende keuze voor de organisatie van verschillende wielerkoersen. In augustus doen naast de Eneco Tour ook de Dutch Food Valley Classic en de Ronde van Midden Nederland het bergachtige Rhenen aan."

MEDIA-AANDACHT

Er zal veel media-aandacht zijn voor deze etappekoers, die vorig jaar door de Noor Edvald Boasson Hagen werd gewonnen. Inmiddels staat vast, dat NOS Studio Sport aandacht aan dit wielerevenement gaat schenken en ook andere t.v-zenders (VRT, Eurosport) rechtstreeks beelden gaan uitzenden.
Eneco Tour 2010 start in Steenwijk
De Eneco Tour 2010 gaat van start in Steenwijk in de provincie Overijssel. De Eneco Tour krijgt hiermee, evenals in de afgelopen editie, een proloog op Nederlandse bodem. De enige meerdaagse wielerwedstrijd in Nederland en BelgiŽ uit de UCI ProTour wordt verreden van dinsdag 17 tot en met dinsdag 24 augustus 2010.
Peter Van der Terp: 'Fantastisch, dat we dit naar Steenwijk kunnen halen'
Het fraaie en natuurrijke landschap van Overijssel en dan met name de oude vestingstad Steenwijk zal als startpunt dienen voor een gevarieerd en sportief aantrekkelijk parcours, dat later in het jaar in zijn volledigheid bekend zal worden gemaakt. De "grote start" van het evenement zal reeds aanvangen op maandag 16 augustus, als in Steenwijk de ploegen worden gepresenteerd aan het publiek.

Na de proloog of individuele tijdrit op dinsdag, die zal bestaan uit een parcours van ongeveer vijf kilometer in de straten van Steenwijk, zal de Eneco Tour op de volgende dag voor een rit in lijn vertrekken. Na het vertrek uit Steenwijk zal er eerst nog zo'n 50 kilometer door Overijssel gereden worden. De Eneco Tour bestaat uit 8 ritten die deels in Nederland en deels in BelgiŽ worden verreden. De afgelopen editie werd gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen.

Rob Discart: 'Gesprekken met de wethouder en leden van de lokale organisatie hebben ons een goed gevoel gegeven.'
Rondom de Eneco Tour in Steenwijk zal een uitgebreid programma van activiteiten georganiseerd worden, waarvan de Kidsride onder leiding van Leontien Zijlaard-van Moorsel ťťn van de meest aansprekende is. Steenwijk, dat een lange wielertraditie kent, heeft daarnaast grootse plannen om een feestelijk programma samen te stellen waarin de verschillende activiteiten van de Eneco Tour een rode draad vormen.

"Fantastisch, dat we dit naar Steenwijk kunnen halen", zegt wethouder Peter van der Terp, die zich de afgelopen periode samen met leden van het Wielercomitť sterk heeft gemaakt voor de komst van dit wielerevenement naar Steenwijk. "Steenwijkerland wordt daardoor mede door de t.v.-aandacht nadrukkelijk op de kaart gezet."

Organisator Rob Discart is tijdens zijn samen met Herman Brinkhoff aan Steenwijk gebrachte bezoek onder de indruk geraakt van de mogelijkheden hier. Discart: "We weten, dat Steenwijk een lange wielertraditie kent. Gesprekken met de wethouder en leden van de lokale organisatie hebben ons een goed gevoel gegeven."
Discart: 'Fantastische editie!'
Koersdirecteur Rob Discart blikte met veel fierheid terug op de Eneco Tour. "We hebben fantastische koers gezien en krijgen met Edvald Boasson Hagen een prachtwinnaar", oordeelde hij. Sponsor Eneco deelde die mening.
Discart: 'Veel afwisseling, prachtige winnaar.'
"De editie 2009 bracht vooral veel afwisseling. Garmin domineerde de Eneco Tour tot zondag en zat toen door zijn beste krachten heen. Dankzij Tyler Farrar stak het 3 ritzeges op zak. Vooral de rit van Ardooie naar Brussel en de koninginnenritten in BelgiŽ en Nederland brachten echte topsport", vond Discart.

"Boasson Hagen zorgde voor een prachtig sluitstuk met zijn dubbele ritwinst. Dat hij erin slaagt om de slottijdrit te winnen in niet ideale omstandigheden onderstreept zijn ambitie. Met de Noor hebben we een prachtige winnaar, hij is zonder twijfel een van de grootste talenten van het peloton."

Discart: 'Ontgoocheld in late opgave Farrar.'
"Als organisatie kunnen we er voor zorgen dat we een sportief uitdagend parcours aanbieden, maar uiteindelijk is het aan de renners. En die hebben zich zeker getoond, al vanaf de proloog in Rotterdam. Mijn enige ontgoocheling is dat Farrar maandagavond besloot om de tijdrit niet meer te rijden. Ik vind dat je als renner toch een engagement hebt tegenover de organisatie en de wielersport", sprak Discart.

"Maar ik onthoud voor de rest enkel goede dingen. 2009 was een prachteditie, met dank aan het sterke deelnemersveld en het sportieve verloop. Bovendien bewezen we met deze editie als organisatie dat we over de grenzen heen kunnen werken. Met een Belgisch-Nederlandse ploeg zorgden we in een uitstekende sfeer voor een goed resultaat."

Overgoor: 'Kijk al uit naar volgende 3 jaar!'
Dat was ook Jeroen Overgoor, directeur Communications&Public Affairs van titelsponsor Eneco, opgevallen.

"Deze Eneco Tour was zowel sportief, organisatorisch als publicitair een voltreffer. We hebben als sponsor gezien dat wielrennen veel volk op de been brengt, zowel in BelgiŽ als Nederland. Ik kijk al uit naar de volgende 3 jaar", sprak Overgoor.
Boasson Hagen oppermachtig in Eneco Tour
Edvald Boasson Hagen is de eindwinnaar van de Eneco Tour. De jonge Noor onderstreepte zijn suprematie met een zege in de slottijdrit in Amersfoort. Op het podium wordt hij geflankeerd door Sylvain Chavanel en Sebastian Langeveld.
Edvald Boasson Hagen (foto cor vos)

Edvald Boasson Hagen startte met een voorsprong van 25 seconden op Lars Ytting Bak en 31 seconden voorsprong op Sylvain Chavanel aan de afsluitende tijdrit van de Eneco Tour in Amersfoort. Die was slechts 13,1 km lang.

Rabobank maakte indruk op het bochtige parcours. Sebastian Langeveld klokte met 16:11 de snelste tijd, zijn ploegmaat Maarten Tjallingii was 1 seconde trager. Toen moesten Sylvain Chavanel en Edvald Boasson Hagen nog binnenkomen. De Fransman en de Noor hadden het weer tegen en reden door een regenbui.

Die regen kostte Chavanel tijd, met 16:21 deed hij 10 seconden trager dan Langeveld. Maar Boasson Hagen zoefde door de bui heen. De Noor ging behendig door de bochten, wipte in de finale zelfs over een rotonde en klokte met 16:07 de allerbeste tijd. Op die manier pakte hij zijn tweede ritzege op rij en onderstreepte hij zijn suprematie.

Rabobank bleef weer op zijn honger zitten, al staat Langeveld dankzij zijn sterke tijdrit wel op het eindpodium. In de eindstand heeft Boasson Hagen 45 seconden voorsprong op Chavanel, Langeveld is derde op 47 seconden.

Op de erelijst volgt Boasson Hagen de Spanjaard Jose Ivan Gutierrez op. De Spanjaard won de Eneco Tour in 2007 en 2008, maar stapte in 2009 ziek uit de wedstrijd. Voor Boasson Hagen is het zijn eerste zege in een rittenkoers en een grote stap in zijn carriŤre.

Vorige berichten
24-08-2009 Boasson Hagen: 'Prachtig teamwork!'
Geen Farrar meer in slottijdrit
Startorde tijdrit Amersfoort
Boasson Hagen zet puntjes op i
Boonen: 'Het is goed geweest'
23-08-2009 Boasson Hagen: 'Leiderstrui was hoofddoel'
Bak: 'Pas zeker op 200 meter van meet'
Bak ťn Boasson Hagen juichen in Sittard
22-08-2009 Farrar: 'Nog steeds geen favoriet voor eindzege'
Farrar verbaast (ook zichzelf) in Libramont
Editie 2010: 17/08 - 24/08

.nl  - .be
Eneco Tour TV
Meer wielrennen op sport.be
[an error occurred while processing this directive]